![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
większość z was z pewnością korzystała z rozkładu jazdy PKS (chodzi o rozkład danego przewoźnika, a nie rozkład ogólny - np. PKS Kraków czy PKS Warszawa). Z pewnością za każdym razem myśleliście sobie - "Kurcze, coś w tym rozkładzie jest niedobrze, fajnie by było żeby było to zrobione inaczej". No i tu pojawia się moje pytanie: Idealny rozkład jazdy PKS - jak powinien wyglądać? Co chcielibyście w nim widzieć? Jaką funkcjonalność powinien oferować? Pytanie dodatkowe - czy wydaje wam się dobrym pomysłem użycie w takim rozkładzie mikroformatu hCalendar? A może bezpośredniego eksportu wybranego połączenia do formatu iCalendar? Dzięki za opinie, pozdr. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może by użyć do legendy overlib i w nim umieścić legendę i oznaczenia? Wtedy wystarczy, że najedziesz kursorem na godzinę i masz wszystko jasne... Nie jestem przekonany do taki rozwiązań. Wolałbym zbudować wszystko tak, żeby było przejrzyście ale bez rzeczy typu Overlib. Wydaje mi się to średnio user-friendly. Jeszcze jedna ważna sprawa... Rozkład taki musiałby być przygotowany również dla osób niewidomych... O nich tak często zapominamy a w układzie tabel, które to zawsze towarzyszą rozkładom... Trudno im odczytać bezbłędnie... Bardzo dobra uwaga. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem (sugestię, że tabele kiepsko są czytane przez screen readery) ale na 99% jestem przekonany że da się zbudować tabelę tak, żeby została odczytana jak należy. dzięki, pozdr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 06:01 |