![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainstalowałem ostatnio najnowszego mysql'a i nie wiedzieć czemu w phpmyadminie pojawila sie nowa kolumna, we właściwościach / strukturze pola o nazwie "Metoda porównywania napisów", wszędzie o wartości "latin1_swedish_ci", nie mam pojęcia co to jest, a gdy chcę wpisać jakieś polskie znaki w phpmyadminie to zostają one zamienione na "?"
macie w ogole jakieś pojęcie jak to rozwiązać, bo ja nie! tak więc proszę o pomoc, ponieważ nie moge nic robić ze stroną(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) .... wielkie dzięki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam podobny problem jak opisane powyżej z tą różnicą, że jak wchodze do myphpadmin i przeglądam dane z bazy to wszystko jest OK
Ale jak strona próbuje pobrać te same dane z bazy to większość poskich znaków zamienia się na znaki zapytania "...Zespó? powsta? w Sopocie na prze?omie 1993/94 roku. Przez ten czas, wspó?pracowa? z ró?nymi muzykami zbieraj?c nowe do?wiadczenia. ..." kod strony wygląda następująco plik ./inc/common.php' <?php function db_connect() { @$link_id= mysql_connect("localhost","user","pass"); if(!$link_id) { return false; } if(!mysql_select_db("nazwa_bazy")) { return false; } return $link_id; } ?> plik index.php <?php include('./inc/common.php'); $link_id=db_connect(); if(!$link_id) return "brak poł±czneia z baz±"; $sql = 'SELECT * FROM `program` WHERE ( `data` = \'2005-01-28\' )'; $wynik_pobierz=mysql_query($sql); while($dane_pobierz=mysql_fetch_array($wynik_pobierz)){ $data_program=$dane_pobierz["data"]; $data_program=strtotime($data_program); //zamienia na formayt uniksowy $data_program=date("d-m-Y",$data_program); // konweruje w formacjie d-m-r $tytul_program=$dane_pobierz["tytul"]; $tytul_program=stripslashes($tytul_program); $opis_program=$dane_pobierz["caly"]; echo "<table>"; echo"<tr><td><B>$data_program</b></td></tr>"; echo "<tr><td>$tytul_program</td></tr>"; echo "<tr><td>$opis_program</td></tr>"; } ?> to wszystko jest odpalone na debianie , co mogę zrobić, żeby normalnie odczytywać znaki polskie na stronie?? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 10:36 |