![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 23.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Wiem, że jest już jeden temat o tym samym zagadnieniu, lecz dyskusja tam jest według mnie bez sensu. Do rzeczy: piszę aktualnie dość zaawansowaną grę i chciałbym, żeby była jak najbardziej elastyczna. W grze jest kilka ras (każda ma inne ceny budynków, produkcję itp... ) oraz niektóre parametry są zależne od pory roku (jak na przykład produkcja). Wydaje się, że wystarczy zastosować dekorator, lecz sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Różne pory roku w mniejszym lub większym stopniu modyfikują parametry u różnych ras. Na chwilę obecną było mnóstwo różnych klas w stylu WinterCarthageBakery, SpringCarthageBakery... więc w finalnej wersji wyszłoby mi ponad 600 klas co jest niedopuszczalne i nieelastyczne. Kolejnym pomysłem było coś takiego: Każda klasa budynku dla danej rasy dziedziczyłaby po jakiejś klasie abstrakcyjnej w której zaimplementowany byłby mechanizm wyboru odpowiedniej zmiennej z danymi (tzn. czy zimową czy może letnią tablicę z kosztami). W ten sposób ograniczyłbym liczbę klas do ok. 150, lecz rozwiązanie znowu nie jest zbyt elastyczne. Może macie jakiś propozycje, jak zbudować elastyczniejszy system? Może trzymać ceny w bazie danych i cache'ować tylko te dla danej pory roku? Czekam na wszystkie opinie na ten temat. Ten post edytował KOMPsognat 10.02.2007, 19:34:20 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kilka przemyslen, moze cie gdzies doprowadza.
[przyjmuje do obliczen 4 pory roku, 3 klasy] 1. pora roku nie moze byc zapisana w klasie budynku, bo gdy zmieni sie pora roku ot bedziesz musial wymienic obiekt budynku (zniszczyc stary utworzyc nowy), czyli SpringCarthageBakery odpada. 2. jak bardzo sa podobne sa do siebie budynki? Wszystkie maja tylko atrybut Produkcja? czy roznia sie ? Produkcja Tego, Prod. Tamtego,inny budynek Tego nie produkuje? 3. jak bardzo roznia sie od siebie budynki roznych ras? To sa te same budydnki rozniace sie tylko wielkoscia produkcji? czy kazda rasa ma specyficzne budynki, o roznej produkcji? 4. jak bardzo rozne sa reguly modyfikujace produkcje? Dla danej pory roku i danej rasy modyfilkator dla wszystkich budynkow bedzie taki sam (4x3 klas) czy inny (4x3xilosc_rodzai_budynkow)? 5. przechowywanie modyfikatorow (dla pogody i rasy) w samym budynkow tez odpada: dodanie nowej rasy to wyedytowanie wszystkich klas budynkow // 6. Wlasciwie wszytko zalezy od jednolitosci budynkow i jednolitosci wyznaczania modyfikatorow. Jesli budynki sa identyczne a modyfikatory wyrazaja sie "pojedynczym" prostym wzorem i wtedy:
A jak to w samej bazie wyliczac? -- woooo, nie wiem |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 16:32 |