![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chcialbym stworzyc skrypt ktory logowalby zarejestrowanych uzytkownikow do serwisu. Sprawa wyglada banalnie bo mozna by bylo to zrobic tak: [php:1:e2ecedd0b5]<?php if($login==$login1 || $haslo==$haslo1): echo("oki"); else: echo("blad"); ?>[/php:1:e2ecedd0b5] ale sprawa przedstawia sie inaczej gdyz ja w serwisie bede mial zauzmy z 50 osob ... jak to teraz zrobic szkoda sie chyba meczyc: [php:1:e2ecedd0b5]<?php if($login==$login1 || $haslo==$haslo1 $login==$login2 || $haslo==$haslo2 ..... $login==$login50 || $haslo==$haslo50 ): echo("oki"); else: echo("blad"); ?>[/php:1:e2ecedd0b5] Zwlaszcza ze mam plik np. liczba.inc w ktorym jest podany aktualny status zarejesrowanych ludzi czyli: [php:1:e2ecedd0b5]<?php include("liczba.inc"); if(.........................): else: ?>[/php:1:e2ecedd0b5] Tylko wlasnie co dalej?? Nie za bardzo wiem jak mam to zrobic Prosze o jakas rade lub tez Pomoc (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Z gory THx |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, prosty, oprarty na pliku system autoryzacji....
1) struktura przykladowego pliku, najpierw nazwa uzytkownika, pozniej haslo Kod michal|ania
leszek|domek grzesiek|samochod ania|pc 2) plik loguj.php [php:1:dbf18941ba]<?php //rozpoczynam sesje session_start(); //w ponizszych dwoch zmiennych przechowujesz nazwe uzytkownika oraz haslo z formularza $uzytkownik = "grzesiek"; $haslo = "samochod"; $nazwa = "plik.txt";//nazwa pliku (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) if (file_exists($nazwa)) { $plik = file($nazwa); //wczytuje plik.txt do tablicy $ileWierszy = count($plik); //zliczam ilosc wierszy w pliku //rozpoczynam petle for ($i = 0; $i < $ileWierszy; $i++) { //dany element tablicy (jeden wiersz pliku) na tablice napisow (rozdzielonych znakiem "|") $wiersz = explode("|", $plik[$i]); //porownuje kolejno wpisy z pliku z danymi z formularza //dodatkowo usuwam biale znaki ze zmiennych z plku if ( (trim($wiersz[0]) == $uzytkownik) && (trim($wiersz[1]) == $haslo) ) { session_register("uzytkownik");//rejestruje zmienna //przerywam operacje gdyz w momencie gdy znajdzie uzytkownika nie ma sensu aby sie petla dalej wykonywala break; } } } else echo "Nie ma pliku."; ?>[/php:1:dbf18941ba] 3) na zakonczenie: mysle, ze komentarze w kodzie aplikacji wystarcza Ci; mysle, ze nie musze pisac, ze jest to dosc prosty system; nie przechowuj tego pliku w drzewie katalogow serwera (z innymi plikami php) gdyz (jezeli nie ustawisz serwera tak aby pliki txt rowniez parsowal) gdy mozna wowczas go wyswietlic w przegladarce w calej okazalosci z napisaniem formularza i reszty rzeczy mam nadzieje, ze sobie poradzisz... i jeszcze dobra rada: slepy... wez sie do roboty (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) pozdrawiam.... ps. nie testowalem ale powinno chodzic |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 05:58 |