![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
korzystasz z mysqli() .. a spróbuj za pomoca
mysql_connect(); mysql_select_database(); mysql_query(); itp itd. To co podane w książce odnosi się do tego. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[sql] po wpisaniu kodu
@ $db=new mysqli('lokalhost','uzytkownik','haslo','nazwa bazy'); skrypt sie zatrzymuje bez komunikatow o bledach. W przedszkolu nikt nie potrafi wyjasnic. Chodzi o przyklad z ksiazki php i MySQL Tworzenie www. Luke Welling -Helion wydanie III. Do ksiazki dolaczone sa przyklady na CD. Chodzi o rozdział 11 i skrypt rezultaty.php. Utworzylem baze w Mysql zgodnie z zaleceniami ksiazki (recznie z wiersza poleceń Mysql) i w nastepnym przykladzie nie moge sie z nia polaczyć. Czy coś jest zle poinstalowane. Sciagnełem pakiety instalacyjne MYSQL, php i Apache które istalują sie same bez mojej ingerencji. Umiesciłem nastepnie w katalogu -htdocs Apache skrypt phpinfo() i zadziałało wyświetlajac strone php.info to znaczy ze instalacja całosci chyba jest prawidłowa. Proste skrypty php z poczatku ksiazki tez dzialaja. Problem zaczał sie w rozdziale 11 Zauwazyłem jednak ze nie dziala skrypt (listing 9.1) ksiazkorama.php do tworzenia bazy 'ksiazki' dolączony na płycie CD jezeli chce go uruchomic tak jak to pisze w ksiazce na stronie 246. Zwracam sie z prosba do tych osób ktore mają ta ksiązke i moga do niej zajrzec. Siedze juz dwa dni i stracilem juz ochote na dalsza nauke. Wczesniej tez zauwazylem bledy w prostrzych przykladach ale tutaj juz nie wiem o co chodzi. W skrypicie jest komunikat o bledzie, gdy nie mozna uzyskac polaczenia ale sienie wyswietla. Działapoczatkowa czesc skryptu do lini w której ustawione jest połaczenie z baza-sprawdzilem poprzez echo. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 19:16 |