![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od dawna używam mojego FW do trzerzenia projektów. Moje klasy są umieszczone w katalogu /core/ frameworka, który rzy tworzeniu instancji głownej klasy jest skanowany. W taki sposób mapowane są wszystkie klasy, które później w __autoload() są includowane po wygenerowanych ścieżkach.
Ostatnio jednak pomyślałem, że jest to rozwiązanie bardzo elastyczne, jednakże pochłania te kilka milisec działania aplikacji. Pokusiłem się o zastanowienie jak inaczej można ładować klasy. Podsunął mi się projekt Zend Framework i podobna do niego aplikacja Rapide. Scieżka tak naprawde zawarta jest w nazwie klasy, przysłowiowe poziomy katalogów wyznaczają znaki _ . Poztanowiłem zebra plusy i minusy obu sposobów. Mapowanie core:
Gdyzie mnie również nazewnictwo, każde wejście do folderu to znak _. Chciałbym, zby wejscie do folderu było rozdzialane poprzez kolejną wielką literę, np zamiast Zend_Cache_Exception piszemy ZendCacheException. To milsze dla (przynajmniej mojego) oka. W związku z tym napisałem skrypt (na szybko funkcja mniej więcej jak by się dzielił string, oczywiście tablicę zamienie na stringi oddzielone "/"):
Prph powiedział, że moje nazewnictwo klas (rozpoczynające dir entry z wielkich liter) może mnie ograniczyć, dlaczego to nie wiem... rozmowa się urwała, dlatego proszę o dokładne wyjaśnienie. Co Wy na ten temat sądzicie? Jaki uklad wybrać? A może macie inne pomysły rozmieszczenia plikow komponentów framewroka? Prosiłbym o przykłady, teorię znam. Jak Wy macie to zrobione w swoich FW (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam, Athlan (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Athlan 20.01.2007, 18:01:54 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązanie Zend Framework:
Twoje minusy to moim zdaniem plusy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Nie wiem czy coś pisałeś w ZF czy tylko znasz go z widzenia, ale moje odczucie jest takie, że organizacja plików jest super. Dzięki temu jest jakiś schemat nazewnictwa, który łatwo opanować. Ostatnio łapie się na tym, że częściej sprawdzam jak się nazywają moje klasy niż te z ZF choć bawię się tym frameworkiem relatywnie krótko. Zawsze wiem co idzie w jakiej kolejności. Osobiście nie przeszkadza mi duża liczba folderów - nawet wolę gdy w folderze jest kilka plików zamiast 20... jakoś łatwo mi się szuka. No ale to co piszę to subiektywne odczucia - Ty możesz mieć inaczej. Co do kwestii wydajności, to jeśli zapisujesz mapę do pliku to nie powinno być problemów - sam tak robię z moimi klasami i jest ok. Jeśli natomiast za każdym razem skanujesz swoje foldery w poszukiwaniu odpowiedniej klasy... to warto to zmienić w pierwszej kolejności. Sposób Zenda też nie jest idealny - operacje na stringach typu explode itp są podobno dość kosztowne (nie sprawdzałem więc nie wiem na 100% - ktoś o tym pisał w temacie o autoloaderach). Ale jednak wygoda użytkowania sprawia, że zamierzam przepisać swoje klasy na taką właśnie organizację. //edit Cytat U mnie mapa wczytuje generowana jest za każdym startupem frameworka. Skanowane sa wszystkie foldery i podfoldery składu frameworka. Możnaby było generować jakąś teblicę zaserializowaną z mapą plików, ale IMHO za dużo kombonowania. Generowanie mapy za każdym razem od początku to baaardzo zły pomysł. Serializowanie tego to kilka linijek kodu, a korzyści są ogromne. Ten post edytował athabus 20.01.2007, 19:30:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 03:12 |