![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !!
Jezeli plik mam odzielony separatorem |~| i chce pobrac ostatnia czesc z linii... Jest to liczba tak dla sprostowania. Chcialbym by skrypt pobral z pliku najwieksza i dodal o jeden...Wiem jak dodac o jeden lecz nie wiem jak pobrac najwieksza liczbe z pliku i wtedy dodac. Liczba ta pochodzi z ostatniego ciagu... Przyklad: Kod costam3|~|blabla|~|3//chodzi o ta liczbe|~|
costam2|~|blabla|~|2|~| costam1|~|blabla|~|1|~| W przypadku takiego schematu skrypt podczas zapisu odzielilby i pobral najwieksza liczbe z pliku tj. "3" nastepnie dodal o jeden z czego nowa wiadomosc miala by liczbe "4" itd.... Kombinuje ale caly czas wychodzi jeden (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jeszcze takie jedno pytanko.....jak wyswietlac ta wartosc w innych miejscach....<? echo $tab1 ?>nie wystarcza wyskakuje array....
Teraz musze tylko poprostu dodac jeden do zmiennej "$lp" do zapisu....i tak przynajmniej nigdy nie bedzie dwoch liczb takich samych.... lecz dodac sie nie da bo nie wiem jak....[php:1:a5a739230f]<?php //czesc odpowidzialna za nadanie liczby porzadkowiej $tab = file('includes/dat/news.dat'); foreach ($tab as $row) { $row = explode("|~|", $row); $lp[] = $row[6]; } arsort($lp); reset ($lp); //zapis do pliku $fp = fopen("includes/dat/news.dat", "r"); $stareDane = fread($fp, filesize("includes/dat/news.dat")); fclose($fp); $data = date("d.m.Y H:i:s"); $autor = $_SESSION["log"]; $tresc = str_replace("n", "<br>", $tresc); $noweDane="$tytul|~|$tresc|~|$data|~|$autor|~|$dzial|~||~|$lp//tu musi byc dodawany o jeden|~|n"; $noweDane .= $stareDane; $fp = fopen("includes/dat/news.dat", "w"); fputs($fp, $noweDane); fclose($fp); ?>[/php:1:a5a739230f] Ma ktos jakis pomysl?? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 28.09.2025 - 04:31 |