![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a więc tak, ostatnio wsadziłem dość dużą sumę do banku... i tak się zaczołem zastanawiać, który bank chroni dobrze moje pieniądze... interesuje mnie przede wszystkim jakie systemy zabezpieczeń są najkorzystniejsze
słyszałem o: hasłach maskowanych, hasłach jednorazowych z listy, hasłach sms, tokenach, kluczach prywatnych, w jakiej kolejności one sa bezpieczne nie wiem co mnie napadło żeby taki temat pisać, ale jakoś tak chyba musimy wiedzieć czy nasza kasa jest dobrze chroniona... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kiedys był o tym program na tvn 24 co do bezpieczeństwa w dzisiejszych czasach nawet w takiej Polsce gdzie jesteśmy 100 lat za "murzynami" sąbardzo dobre zabezpieczenie ( nie mowie ze sa nie zawodne ).
Ale najlepsze zabezpieczenia ma ing i pko |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale najlepsze zabezpieczenia ma ing i pko A możesz trochę rozwinąć swoją wypowiedź? Dlaczego te właśnie banki mają najlepsze zabezpieczenia? Osobiście posiadam konto osobiste w mBanku. Kiedyś mieli listy haseł jednorazowych. IMHO jest to bardzo dobre rozwiązanie, bo takiej listy nie trzeba ze sobą nosić i można ją dobrze schować. Problem pojawia się gdy wyjeżdżamy na jakiś czas, wówczas listę musimy brać ze sobą. Ale czy to aż taki wielki problem? W końcu można ją również dobrze schować, a gdyby ktoś ją ukradł można ją zastrzec. No i oczywiście jest jeszcze standardowe logowanie do konta za pomocą loginu i hasła. Od jakiegoś czasu przełączyłem się na hasła sms'owe. Jest to trochę wygodniejsze, bo nie trzeba pamiętać o liście. W tym przypadku zagrożeniem może być kradzież telefonu. Nie wiem jak to jest z zastrzeżeniem numeru; smsy wówczas dochodzą czy nie? Pewnie nie, więc nawet w przypadku kradzieży telefonu można go zastrzec i konto jest bezpieczne. Niedawno musiałem założyć konto firmowe w PKO BP. Tam mają zabezpieczenie w postaci plastikowej karty z kodami, które należy drapać. Po co to drapanie do dziś nie wiem. Przecież i tak mało kto pamięta, które kody są już zdrapane a które nie. A w przypadku kradzieży i tak nie ma to znaczenia. Podoba mi się tam natomiast to, że jak wypuszczam większą kwotę, to zawsze jest telefon z prośbą o potwierdzenie. Uważam to za dość dobre zabezpieczenie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 09:12 |