![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po przeczytaniu artykulo o programowniu obiektowym mam pytanie
czy kod napisany strukturalnie ma nizsza wartosc niz obiektowo? przez 'wartosc' rozumiem zarowno $kase jak i jakosc kodu z gory dzieki za odp |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JA jestem raczej końcowym użytkownikiem i również nie zgodzę się z tym że "obiektowy" kod jest zawsze bardziej wartościowy. Dla mnie liczy sie przede wszystkim wydajność. Tak więc szybki program "strukturalny" będzie dla mnie bardziej wartościowy od wolnego, ale "obiektowego".
Są oczywiście jak wszędzie wyjątki, jeżeli potrzebujemy kod który będzie często modyfikowany lub poprawiany to jednak w wielu przypadkach lepszym wyjściem będzie wolna "obiektowość" niż szybka "strukturalność". Proszę mnie nie zrozumieć źle, wcale nie twierdzę że kod "obiektowy" jest wolny, czy że zawsze jest wolniejszy od "obiektowego". Ja jedynie skupiam się na takim jednym przypadku. Bo jeżeli kod "obiektowy" będzie tak samo szybki jak ten "strukturalny", to wybiorę ten obiektowy właśnie ze względu na jego przejrzystość i łatwość rozbudowy. Chociaż czasem "strukturalny" jest bardziej przejrzysty od tych "obiektowych" ale to już inna para kaloszy... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 12:21 |