![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pytanie. Na stronie będę musiał zarządzać takimi częściami jak Uzytkownik, Autor, Utwor, Komentarz, News No i dla każdego zamierzam napisać klasę z metodami tylko, że poza innimi metodami wszystkie zawierają wspólne:
Jeszcze sprawdz dane, ale to będzie na pewno metoda prywatna. Zastanawiam się czy mam kombinować z napisaniem jakiejś klasy zawierającej te 4 metody i później klasy uzytkownik, autor itd. Mają dziedziczyć z tej klasy modyfikując właściwie pola które dodają czy pobierają czy każda klasa ma zawierać pisane od początku metody i tylko mają implementować interface który zawiera abstrakcyjne metody dodaj, pobierz, aktualizuj i usun. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie za odpowiedzi, zdecydowałem się na użycie interface'u.
Tylko oczywiście "znowu w życiu mi nie wyszło. Jak już ktoś zauważył metody różnych klas będą miały różne pola w bazie, no więc i różne parametry(mógłbym przyjmować tablice jako jeden parametr, ale nie widzę w tym większego sensu). Napisałem więc interface
W klasie jest np.
No i niestety wywala mi kominukat że deklaracja musi być zgodna z interface'm Jeśli w interface będzie
To oczywiście nie ma problemu. Ale ja nie mogę jasno orkęslić jakie to będą paramerty(chyba, że jak pisałem tablica). Mógłbym napisać abstrakcyjną klasę, no ale jak mówiłem zdecydowałem się na interface, po waszych wypowiedziach doszedłem do wniosku, że w moim przypadku to będzie lepsze. Ten post edytował szczurek 8.01.2007, 10:39:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 00:46 |