![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2006 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Siema. Mam pytanię, ponieważ robię framework na nowego CMS 'a poszukuję stron z klasami i opisami najlepiej po polsku (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/haha.gif) Proszę o podawanie linków.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do niedawna też uważałem, że pisanie wszystkiego samemu jest ok, ale tak nie jest. Kwestia po prostu umiaru. Trzeba wiedzieć co napisać samemu a co nie. Jest sporo fajnych gotowców. Używanie gotowych klas także ma walory edukacyjne - sam dużo uczę się podglądając najlepszych. Ostatnio np. mam fascyjnację ZF. Wykorzystuję go w jednym małym projekcie. Wprowadziłem kilka dodatkowych klas i małych "poprawek" (oczywiście przez poprawki rozumiem usprawnienia dla mnie, bo do poprawiania twórców ZF jest mi jeszcze daleko). Napisałem np. swój własny Db_Table_Rowset itp itd. Zmierzam do tego, że wykorzystywanie gotowców wcale nie oznacza braku rozwoju, a często wręcz go wzmacnia. Nie da się wszystkiego nauczyć z książek (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif)
Samo użycie cudzych klas też nie zawsze jest proste i wymaga pewnej wiedzy i znajomości kodu. Bardzo nie lubię szufladkowania "typu nie użwaj gotowców bo to jest dla "cieniasów" " - wszystko jest dla ludzi. Trzeba znaleźć złoty środek między swoimi rozwiązaniami a cudzymi. SHiP - to ty jeszcze nie widziałeś jakie cuda ludzie skladają z takich odpadków (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Zbiór starych kółek,podwozie od autobusu itp w rękach fachowca może się zmienić w fajny wozik - oczywiście pod warunkiem dobrego dobrania i złożenia. [ot]Ach te porównania. Kiedyś czytałem jakąś książkę o maniuplacji - podobno porównia są najlepszą bronią w demagogi - co widać w polityce.[/ot] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uniwersalna odpowiedz na tego typu tematy jest taka, że nie ma uniwersalnego rozwiązania :-)
Wszystko zależy od tego co chcemy osiągnąć, ile mamy czasu, jaką wiedze, jaką motywacje... Wzorowanie się na gotowych, profesjonalnych rozwiązaniach na pewno uczy prawidłowego myślenia, podchodzenia do problemów i sposobów implementacji rozwiązań. Np. za głupotę uważam pisanie własnego kodu do szyfrowania/kodowania danych, chyba, że ma się naprawdę sporą wiedzę matematyczną. Rozumiem argumentację, ale akurat to ci co kupują buble są sami sobie winni. Niekoniecznie. To, że ktoś się na czymś nie zna, nie ma odpowiedniej wiedzy, nie usprawiedliwia wykorzystywania i wciskania mu kitu. Pisząc jakiś program podpisujesz się pod nim własnym nazwiskiem i to Ty jesteś odpowiedzialny za to, żeby było to dobrze zrobione, a nie wyłącznie 'działało'. Ach te porównania. Kiedyś czytałem jakąś książkę o maniuplacji - podobno porównia są najlepszą bronią w demagogi - co widać w polityce.[/ot] Polecam "Psychologia perswazji" Kevin Hogan. Bardzo fajna książka, przeczytałem już dwa razy i przeczytam jeszcze raz. Książka poza opisywaniem technik perswazji mówi sporo o etyce. Ciekawie napisana. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To, że ktoś się na czymś nie zna, nie ma odpowiedniej wiedzy, nie usprawiedliwia wykorzystywania i wciskania mu kitu. Pisząc jakiś program podpisujesz się pod nim własnym nazwiskiem i to Ty jesteś odpowiedzialny za to, żeby było to dobrze zrobione, a nie wyłącznie 'działało'. to że ktoś sie na czymś nie zna powinno obligować do chociazby ostrożności. Jezeli nie znam sie na samochodach to nie kupię żadnego tylko dlatego że w ulotce będzie napisane że to świetny samochód. Najpierw sie zapytam kogoś kto się zna albo samemu spróbuje poglębić soją wiedze. Jeżeli szukam programu antywirusowego to nie kupię produktu np. symanteca dlatego że: "Chronimy więcej użytkowników przed większą liczbą zagrożeń z Internetu niż jakakolwiek inna firma na świecie." Przed zakupem zapytam znajomego informatyka który ma pojęcie w danym temacie, albo poszperam w internecie, poszukam testów w czasopismach etc. a potem najprawdopodobniej kupie NOD32 albo Kasperky'iego. Korzystajac zaś z usług firm robiacych strony internetowe, najpierw popytam się jak powinna wyglądać "pożądna" strona www (wtedy dowiem się o standardach w3c) potem sprawdzę ich status prawny, potem przejrzę portfolio i postaram się sprawdzić czy te strony spełniają standardy. Na końcu skontaktuje się z kilkoma wybranymi i wybiorę najkorzystniejszą ofertę. Nie dam sobie wcisnąć kitu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 00:50 |