![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do dziś po prostu ustawiam zmienne i includuje szablon, który może wyglądać mniej więcej tak:
Tak więc mam oddzieloną prezentację od kodu. Bardzo proszę o wyjaśnienie mi, na czym skorzystam decydując się na zastosowanie Smarty? Interesuje mnie głównie wydajność. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Przyznam, ze obcowałem ze Smarty bardzo krótko, właściwie to tylko mu się przyjrzałem i popróbowałem. Najbardziej śmieszy mnie składnia, a dokładniej pętle i warunki. O ile jeszcze pętle zrozumiem, o tyle "ifelsy" to śmiech na sali. Nie wydaje się wam, że wiele osób zastępuje smartami logikę aplikacji? To w logice mają zostać wybrane dane, które będą zaprezentowane, nie w szablonie smarty. Owszem, zależy to też od stylu programisty. Obecnie jestem na etapie projektowania widoków do hobbystycznego miniframeworka. Planuję, że będzie można użyć dowolnego mechanizmu generowania stron, ale rozwiązanie domyślne robię tak, aby użycie smarty wydało się śmieszne. Ogólna idea jest taka, że każda akcja składa się z kilku podakcji, które generują jakieś dane. Następnie specjalna klasa wybiera dla tych danych (skojarzonych z akcją) templaty, czyli małe pliki z html'em i składa je w jedna stronę www. Do tego
ślicznie wybiera sobie headery, stopki, dołącza JS i CSS'y. Żadnych instrukcji warunkowych nie zauważyłem w żadnym templacie (jedynie pętle). Gdybym jeszcze dodatkowo upakował tam smarty, to aplikacja byłaby żółwiem, jeśli nie (o zgrozo!) ślimakiem, a zysk byłby żaden. Umieszczanie bibliotek JS w templatach też jest z mojego punktu widzenia nonsensem. To powinno być generowane (wybierane przez system), zwłaszcza, jeśli zamierzany używać AJAX'a. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile jeszcze pętle zrozumiem, o tyle "ifelsy" to śmiech na sali. Nie wydaje się wam, że wiele osób zastępuje smartami logikę aplikacji? Kod <p style="color: {if $cos eq 1} red {else} green {/if}">ble ble ble</p> nom śmiech na sali powinno się to zrobić spod php ... Ten post edytował bełdzio 28.12.2006, 11:14:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 07:27 |