![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do dziś po prostu ustawiam zmienne i includuje szablon, który może wyglądać mniej więcej tak:
Tak więc mam oddzieloną prezentację od kodu. Bardzo proszę o wyjaśnienie mi, na czym skorzystam decydując się na zastosowanie Smarty? Interesuje mnie głównie wydajność. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zawsze masz dostep do {assign var="..." value=$cos.klucz} ... w ten sposob mozna obejsc twoj problem, to akurat jest jedna z niewielu wad smarty. Mowicie o szybkosci smarty, a zaloze sie ze malo z was pisze systemy ktore musza obslugiwac duzy ruch. Poza tym to tylko wyglad. Zle napisany kod aplikacji, zle zaprojektowany model danych mysle ze jest wazniejszy niz generowanie wygladu z tych danych.
zawsze mozna okroic smarty z niektorych funkcji, wtedy bedzie dzialal szybciej, bo on chyba laduje wszystkie pluginy za kazdym razem jak sie strona wczyta. nie wyobrazam sobie pisania aplikacji webowych bez systemu szablonow jakim jest smarty. Moge w php, ale po co. pisac <? echo "..."; ?> mowicie ze z js sa problemy - bzdura... {literal} <script> function test() { alert( 'test' ); } </script> {/literal} chwyci bez problemu. a to i tak jest kompilowane do kodu php. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 23:56 |