![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do dziś po prostu ustawiam zmienne i includuje szablon, który może wyglądać mniej więcej tak:
Tak więc mam oddzieloną prezentację od kodu. Bardzo proszę o wyjaśnienie mi, na czym skorzystam decydując się na zastosowanie Smarty? Interesuje mnie głównie wydajność. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Smarty ma sporo zalet, ale wg. mnie jeszcze więcej wad: - dosyć powolny - niezbyt łatwo rozszerzalny - wymaga od użytkownika opanowania nowej składni. O ile 2 i 3 powód można w pewnym sensie pominąć, to pierwszy co do szybkość, jak dla mnie w pełni przekreśla Smarty. Pozdrawiam Darektbg |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ! Smarty ma sporo zalet, ale wg. mnie jeszcze więcej wad: - dosyć powolny - niezbyt łatwo rozszerzalny - wymaga od użytkownika opanowania nowej składni. O ile 2 i 3 powód można w pewnym sensie pominąć, to pierwszy co do szybkość, jak dla mnie w pełni przekreśla Smarty. Pozdrawiam Darektbg Wolny ? No chyba jaja se robisz ? Nie wiem ile pracujesz ze smarty ale ja go uzywam chyba juz od ponad 2 lat ? chociaz nie wiem dokladnie. Jak na razie nie moge stwierdzic ze jest wolny. Jest właśnie dość wydajny, a do tego podaje do reki narzedzie zwane cache, co przyspiesza i to duzo bardziej niz by ci sie wydawało. Co do zalet ? Jeden kod logiczny i zupelnie rozne szablony i nie mowie tylko o html, ale mozesz stworzyc xml, wap, xul i co ci sie zyw nie podoba. Na upartego jak stworzysz odpowiednie szablony oraz pluginy z filtrami to i pdf'a wygenerujesz (jako tako). Opanowanie nowej składni .... hmmm no tutaj to nie wiem co odpowiedziec. Załapałem ja w jakies 15-30 minut. Nie rozszerzalny? no tego to juz nie skomentuje bo bzdur nie powinno sie komentowac. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 11:51 |