![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat We are glad to finally unveil the Zend Framework project. We have worked hard in the past few months with our partners and the community to get to this stage. We believe the Zend Framework can already be of great use to php developers, although we still have a lot of work ahead of us. Jestem ciekaw, czy choć trochę ustandaryzuje to proces budowania aplikacji w php. W każdym razie php w końcu się doczekało swojego oficjalnego frameworka: http://framework.zend.com/download |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ARj Też czekałem na te dwa komponenty, bo chciałem użyć ich w jednej aplikacji... I teraz mam problem czy ich używać z Inkubatora czy nie... Boję się, że zmieni sie API albo co gorsze, logika ich działania i będzie dużo przeróbek koniecznych potem. 1. tak wczesnych wersji nie uzywa sie w systemach produkcyjnych 2. a jak juz uzywasz to godzisz sie na zmieniajace sie API -- Cytat Kolega ma rację - klasa zawierająca jedną funkcję, w dodatku taką, która przekazuje parametry do funkcji mail to nieporozumienie. Widzę jeszcze getRecipients() - myślę, że to może być tablica userów, tylko że mail nie obsługuje tablic maili... cd. NuLLa: a od kiedy to wyznacznik liczby linii kodu jest wyznacznikiem jakosci klasy? Ta klasa ma wysylac maile sendmailem (lub odpowiednikiem) i tyle. I robi to. Poza tym mail() jest wrzucone w klase po to zebys mogl wymieniac transport mailowy (polimorfizm, fabryki itd), powiedzmy ze chcesz przerzucic sie z maila() na logowanie sie do POP3 i wysylanie maila i co robisz? szukasz w kodzie wszystkich wystapien mail() zamieniasz na kod obslugi pop3, dobrze bedzie gdy zamienisz 100% wystapien i nie bedziesz musial tego znowu robic; dochodzi jeszcze przekazywanie parametrow polaczenia itd. A gdy masz obiekt Transportu Mailowego -- wystarczy utworzyc obiekt innej podklasy i reszta kodu pozostaje bez zmian. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 14:38 |