![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, stoje właśnie przed dylematem.
Stałem się dzisiaj posiadaczem legalnego Windows Server 2003 Eterprise. Mój domowy serverek stoi na SUSE i powstaje w mojej głowie dylemat czy wymieniać go na W2003. Wskazania za, to że w domu pojawi się 2 komp z windowsem, na którym moja żona będzie mogła sobie używać swoich programów jak Lex itp... Przeciwskazania.... tu proszę was o radę czy są takie aspekty przemawiające przeciwko Windzie. Ten post edytował Wykrywacz 14.02.2007, 09:11:18 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
System: P4 celeron 2GHz 256 Ram dysk 40.
Czas instalacji: Suse - 38 min (pakiety serwerowe i biurowe) W 2k3 - 52 min Dodatki: Suse - 8h (2x wywalający się yast, problem przy instalacji wyższych wersji mysql'a, doinstalowywanie tego co trzeba, konf vhostów, ftp, mysql, konf smtp i pop3). W2k3 - 5h (instalacja openoffica, doinstaloweni sterowników, instalowanie http, sql'a, visual studio, smtp pop3 i takich tam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ). Wrażenia: Suse instaluje się pięknie nic nie trzeba do standardowego działania doinstalowywać wszystkie sterowniki do hardwaru są. Schody zaczynają się jeżeli trzeba coś doinstalować nowego, nie mówie o konfigurowaniu serwera pocztowego bo to makabra. Najbardziej denerwujące jest że to co istotne trzeba robić przez edytowanie plików Windows, trzeba doinstalowac sterowniki od producenta płyty i ew. innych sprzętów. Pozatym wszystko jest ładne wygodne i nie wiesza się nie trzeba opisywać każdy wie jak wygląda klikanie w Windzie i mnie ono bardziej odpowiada, niż wyszukiwanie plików, ich edytowanie itp. Co mnie zdziwiło, w suse jest kilka progamów do odtwarzania multimediów, żadne z nich po zainstalowaniu niechce odtworzyć mp3, powód znalazłem po poszukiwaniach i są to kodeki, na forach różnych można znaleźć linki do 100 i jednej strony z różnymi kodekami. Przy próbie instalacji Yast marudzi i wybrzydza. W końcu instaluje odtwoarzacz który jak z opisu wynika ma działać. Instaluje go z rpm, nie udało się yast się wywalił. Kompiluje go... no i udało się zainstalował się co nie zmienia że i tak nie chciał mp3 odtworzyć bo niemiał kodeków. Zanim cokolwiek udało mi się odtworzyć staraciłem 2,5h. Na windowsie... no nie ukrywajmy domyślny media odtawrza wszystko bez problemów. Kwitując, jak narazie (a jest to świerze porównanie), jeszcze parę latek minie zanim linuxowi uda się wygodą podstawowej obsługi dorównać systemowi sprzed 6 lat. Co do serverowych uwag. Istalacja serwera pocztowego na windzie to banał zajmuje dosłownie chwilę. Na SuSie myślałem że odkroje sobie ze złości głowę. Jak dalej... napisze za parę dni, zobaczymy jak w 2k3 podziała. A i jeszcze odpowiadając na prędkość działania. W 2k3, płynne szybkie działanie. Suse straszne opuźnienia, wolno otwierające się okna, muli. Wejście do menu instalacji zajmuje 3-4 minut. Winda DUŻO szybciej i wygodniej pracuje. Ten post edytował Wykrywacz 18.12.2006, 10:13:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najbardziej denerwujące jest że to co istotne trzeba robić przez edytowanie plików Wiesz, to kwestia przyzwyczajeń. Dla mnie np szalenie wygodne jest to, że wszelkie configi mam w jednym miejscu oraz, że są to pliki tekstowe. Można je łatwo czytać i edytować. Ale, jak powiedziałem, to kwestia przyzwyczajeń. Co mnie zdziwiło, w suse jest kilka progamów do odtwarzania multimediów, żadne z nich po zainstalowaniu niechce odtworzyć mp3, powód znalazłem po poszukiwaniach i są to kodeki, na forach różnych można znaleźć linki do 100 i jednej strony z różnymi kodekami. No niestety, tutaj to już ograniczenia prawne (bodajże w stanach) uniemożliwiają dodawania kodeków do dystrybucji. Nie wiem dokładnie o co do końca chodzi, wiem natomiast, że po dodaniu automatixa do Ubuntu 6.06 mogłem doinstalować sobie wszystkie potrzebne kodeki. Powstało też Ubuntu 6.12, oparte na 6.10 tyle, że w pełni spolonizowane i zawierające kodeki. Zanim cokolwiek udało mi się odtworzyć staraciłem 2,5h. Na windowsie... no nie ukrywajmy domyślny media odtawrza wszystko bez problemów. Divx'y też? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blink.gif) Kwitując, jak narazie (a jest to świeże porównanie), jeszcze parę latek minie zanim linuksowi uda się wygodą podstawowej obsługi dorównać systemowi sprzed 6 lat. Jeśli mówisz o konfiguracji, to IMHO nawet za 20 lat linux nie "dorówna" Windowsowi. I bardzo dobrze! (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/cool.gif) Co do serverowych uwag. Istalacja serwera pocztowego na windzie to banał zajmuje dosłownie chwilę. Na SuSie myślałem że odkroje sobie ze złości głowę. Jak już pisałem; kwestia przyzwyczajeń. Skonfigurowanie pop3 to odkomentowanie jednej linijki, a i postfixa też konfiguruje się dość łatwo (jak się czyta readme (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) ) A i jeszcze odpowiadając na prędkość działania. W 2k3, płynne szybkie działanie. Suse straszne opuźnienia, wolno otwierające się okna, muli. Wejście do menu instalacji zajmuje 3-4 minut. KDE, gnome, xfce czy coś innego? Poza tym robisz top i patrzysz, który proces najbardziej muli i wtedy podejmujesz odpowiednie kroki. Winda DUŻO szybciej i wygodniej pracuje. De gustibus non est disputandum. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 17:24 |