![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
az wstyd mi sie przyzbac ale całkowicie nie kapuje po co stosowac w ogole te całe wyjatki a przeczytalem artykulu i z phpedi wszysto kilka razy ale dalej nie wiem. Po co.. mozna urzywac elseif i mamy chyba to samo.
no
przeciez mozna to zrobic bez wyjatku prosto i szybko wiec po co wyjatek, nie chodzi tylko o ten przykład. tak testuje sobie na swojej "pseudo" kodzie i mam takie cos naprzyklad chcial bym zrobic teraz tak ze jak podam liczbe wieksza niz 454 to $a automatycznie zostanie przypisane do np. 5 ( wtedy powiino nie zwracac bledow ) moze zle mysle. ale no na boga nie kapuje siedze juz testuje od paru godzin. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcje powinny zwracać tylko takie wartości, jakie są oczekiwane. Np jeśli funkcja wykonuje dzielenie dwóch intów, to powinna zwrócić tylko i wyłącznie float. A jeśli ktoś jako parametry poda 5, 0? Nie da się dzielić przez 0, więc bez wyjątków musisz zwrócić False lub rzygnąć brzydkim błędem. Jeśli korzystasz z wyjątków, w przypadku drugiego parametru równego 0, rzucasz wyjątkiem. Wyglądałoby to tak:
Oczywiście jest to pewne uproszczenie i tylko jeden aspekt, ale powinno wskazać Ci kierunek w jakim powinieneś iść poznając i stosując mechanizm wyjątków :) Ten post edytował mysz 15.12.2006, 10:45:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 11:26 |