![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainstalowałem ostatnio najnowszego mysql'a i nie wiedzieć czemu w phpmyadminie pojawila sie nowa kolumna, we właściwościach / strukturze pola o nazwie "Metoda porównywania napisów", wszędzie o wartości "latin1_swedish_ci", nie mam pojęcia co to jest, a gdy chcę wpisać jakieś polskie znaki w phpmyadminie to zostają one zamienione na "?"
macie w ogole jakieś pojęcie jak to rozwiązać, bo ja nie! tak więc proszę o pomoc, ponieważ nie moge nic robić ze stroną(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) .... wielkie dzięki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysle ze powinno sie skorzystac z tego:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/charset-convert.html tyle ze mam maly problem z zastosowaniem:
nie rozumiem co wstawic za _latin1'Muller' wogole co oznacza co w tym zapytaniu?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 21.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tyle ze mam maly problem z zastosowaniem:
z tego co rozumiem: CONVERT - nazwa funkcji _latin1 - użyj kodowania _latin1 (traktuje tekst jako kodowany w latin1, nie zważając na domyślne ustawienia, albo ustawienia typu "set names") 'Muller' - tekst, ktory ma zmienic USING - wiadomo utf8 - kodowanie wyjściowe w drugim wstawia do kolumny utf8column (jak przypuszczam ustawionej na utf8), konwertując w locie komórkę latin1field przy użyciu utf8 z tabeli latin1table... nawet jeśli to działa tak jak ma działać, to jakoś nie jestem do tej metody przekonany (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) powinno być raczej wszystko poustawiane tak jak miało być, czyli wszędzie jedno kodowanie - strona, ustawienia tabeli i w razie konieczności (jeśli serwer ma ustawione inne domyślnie używane kodowanie) - dodane po połączeniu z bazą zapytanie "set names 'kodowanie'", zwłaszcza, że zapytania typu _latin1'tekst' raczej nie są stworzone do takich zastosowań, a raczej do pojedynczych przypadków druga sprawa... przy takiej metodzie, przy każdym zapytaniu do bazy następuje jakaś tam konwersja znaków - a to zawsze trochę trwa, przy niewielkiej stronie pewnie można by to pominąć, ale przy większej ilości zapytań już wzrasta obciążenie serwera Ten post edytował WereWolf 15.12.2006, 07:16:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 3 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: /usr/bin/php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
druga sprawa... przy takiej metodzie, przy każdym zapytaniu do bazy następuje jakaś tam konwersja znaków - a to zawsze trochę trwa, przy niewielkiej stronie pewnie można by to pominąć, ale przy większej ilości zapytań już wzrasta obciążenie serwera dokładnie ! taka metoda odpada a ja już częściowo rozwiązałem problem, - eksportowałem całą bazę, - podmieniłem wszystkie wystąpienia "& oacute;" na normalne "ó" w pajączku, - przeinstalowałem, MySQLa i phpmyadmin, wszystkie konfigi tak jak powyżej podałem, - tylko w phpMyAdmin/librares/config.default.php zakomentowałem linijke $cfg['Lang'] = 'pl-iso-8859-2'; - import teraz już normalnie, zarówno pma wstawia/edytuje "ó" jak i zwykły formularz text/textarea również, problem pozostał tylko w formularzach wysiwyg (konkretnie to TinyMCE) , ale to już temat na inną bajkę i chyba wiem gdzie się to zmieniało |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 05:10 |