![]() |
![]() |
![]()
|
|
Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wraz z NQ.pl oraz phpsolutions pragniemy zaprosić wszystkich do konkursu jaki przygotowaliśmy dla polskiej społeczności php.
Tematem konkursu są pożyteczne i praktyczne biblioteki rozwiązujące codzienne problemy programisty. Zachęcamy wszystkich do zapoznania się z regulaminem oraz do zgłaszania swoich prac. Jest to pierwszy konkurs z cyklu jaki zamierzamy w przyszłości kontynuować. Tym razem temat jest prosty i dość ogólny. Chcemy tym samym zjednoczyć oraz zmobilizować Was do czynnego udziału w tworzeniu naszej społeczności. Mamy nadzieję że zabawa tego typu Wam się spodoba i przystąpicie licznie do jej udziału. Ocena konkursu została podzielona na dwa etapy. Pierwszy to ocena 5 osobowego jury. Osoby wchodzące w jego skład wybiorą 3 pierwsze miejsca. Drugi to wyróżnienie publiczności. Po zakończeniu etapu składania prac każdy chętny będzie mógł zagłosować na projekt swojego faworyta. Żeby Was zmobilizować przygotowaliśmy ciekawe nagrody które na pewno przypadną Wam do gustu. Osoba która zajmie pierwsze miejsce zostanie obdarowana hostingiem NQ.pl - serwer biznes z domeną .pl + SVN + Trac + roczna prenumerata phpsolutions. Za drugie oraz trzecie miejsce - półroczna prenumerata phpsolutions, za wyróżnienie publiczności - roczna prenumerata phpsolutions. Pierwsza nagroda jest szczególna z powodu oferty jaką przygotowała firma NQ.pl wraz z php.pl (http://www.nq.pl/promo_phppl). Od dziś wystartowała promocja dla programistów. Specjalny pakiet hostingowy - serwer wirtualny + SVN + Trac. Każdy zarejestrowany użytkownik php.pl, zamawiający dowolny serwer wirtualny, będzie mógł uzyskać BEZPŁATNIE repozytorium SVN oraz oprogramowanie do zarządzania projektem - Trac. Jest to kolejny etap wzmacniający naszą współprace. Na zakończenie przedstawiam terminarz konkursu:
Adres: http://art.php.pl Pełen regulamin: http://art.php.pl/Regulamin/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
@MMP
Przepraszam, chyba faktycznie źle zrozumiałem intencje. Musisz mi jednak wybaczyć, bo przez udzielanie się na tym forum można stracić wyczucie - co jest, a co nie jest ironią ; ) Wydaje mi się, że jeśli ktoś wymyśli coś lepszego od istniejących rozwiązań, to zostanie mu to policzone. Odnosząc się do poszczególnych punktów kryterium oceny: 1. Pomysł - Jako punkt pierwszy i najważniejszy. To właśnie to mam nadzieję będzie najważniejszym z kryteriów 2. Funkcjonalność - Użyteczność kodu. Skoro "Tematem konkursu są pożyteczne i praktyczne biblioteki rozwiązujące codzienne problemy programisty." , to muszą być maksymalnie przyjazne w użytkowaniu i zawierać implementację dla wielu (często dziwnych) przypadków. 3. Poprawność oraz estetyka pisanego kodu. - Wydaje mi się, że jeśli oddaje się komuś do przeczytania odręcznie pisany wiersz lub inną formę literacką - dba się również o estetyczny odbiór dzieła. To samo dotyczy kodu, a dochodzi jeszcze konieczność zrozumienia. 4. Wykorzystanie możliwości programowania obiektowego (abstrakcja, enkapsulacja, polimorfizm, dziedziczenie). - Wbrew pozorom dotyczy to nie tylko programowania obiektowego. Skoro ktoś pisze kod obiektowy, winien rozumieć dlaczego i umieć zastosować wynikające z tego możliwości. To odnosi się w dużej mierze do punktu 2-go kryterium (funkcjonalność) oraz 3-go (estetyka). 5. Wykorzystanie oraz zastosowanie wzorców projektowych. - Miło jest zobaczyć, że ktoś nie wynajduje koła od nowa dla każdego nowego samochodu, czy roweru. Część problemów, które nie są esencją systemu (tu biblioteki) rozwiązali za nas inni i podzielili się wiedzą. My skupiamy się na innowacyjności (pkt. 1 kryteruim oceny). 6. Subiektywna ocena jury. - Myślę, że nie trzeba tłumaczyć, bo tego nie da się uniknąć, a dobrze, że wogóle się przyznali ; ) Uważam, że kryterium oceny jest całkiem sensowne i ciężko coś więcej tutaj wymyślić. Pozdrawiam. Ten post edytował Cysiaczek 14.12.2006, 23:27:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 12:16 |