![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam następujący problem: Przygotowałem formularz kontaktowy, z którego pobierane są dane do zmiennych w celu przesłania wiadomości:
Problem polega na tym, iż okazało się, że formularz umożliwia wysyłanie spamu. Mam informację, że błąd tkwi w złej deklaracji i inicjalizacji zmiennej header_other. Jakie zmiany powinienem poczynić, aby skrypt stał się bezpieczny? Formularz jest wysyłany metodą:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podobna rzecz jest tutaj: Temat: klasa iqCaptcha 02
Też miewam spore problemy ze spamem - mam trzy podstawowe filtry: jeden sprawdza czy są linki w wysyłanej wiadomości (może dodawać tylko linki [safelink]url[/safelink]), drugi i trzeci zależne są od usera bądź czegoś "ponad" - są to bowiem ban na IP (mało skuteczne ze względu na zmienność IP, są jednak roboty na stałych IP) oraz filtr słów - ten uaktualniany jest moim autorskim skryptem, który cronem odpalany jest raz na tydzień - wszystkie wiadomości wysyłane z formularzy zapisywane są w bazie danych, następnie z panelu administracyjnego wybieram te, które są spamem; przepuszczam je przez filtr porównujący je między sobą i wybieram pierwszych dwadzieścia zwrotów, które wydają się być najbardziej spamerskie (to wszystko robi automat), zapisuje je do bazy zwrotów, następnie modowie analizują te zwroty i ewentualnie błędne wyrzucają. Skrypt, przez który przepuszczam formularze porównuje wprowadzone dane z bazą zwrotów. EDIT: Istnieje naturalnie tzw. "biała lista" zwrotów, które są wykluczane z porównań - typu "i", "a", "oraz", "patrz"... Ten post edytował cadavre 14.12.2006, 21:54:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 12:37 |