![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam następujący problem: Przygotowałem formularz kontaktowy, z którego pobierane są dane do zmiennych w celu przesłania wiadomości:
Problem polega na tym, iż okazało się, że formularz umożliwia wysyłanie spamu. Mam informację, że błąd tkwi w złej deklaracji i inicjalizacji zmiennej header_other. Jakie zmiany powinienem poczynić, aby skrypt stał się bezpieczny? Formularz jest wysyłany metodą:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niezły pomysł z tym generatorem działań matematycznych.
pewnie za chwilę i takie zabezpieczenie będzie do przejścia, niestety... jest jeszcze jeden problem, mianowicie jeśli automat mimo wszystko obejdzie zabezpieczenia, to pozostaje kwestia zwrotów z serwerów, które odrzucą taką wiadomość będącą spamem. jak ustawić nagłówek Return-Path? A raczej jaki adres powinno się wpisać w nagłowek? czy utworzyć specjalną skrzynkę, na którą będą kierowane zwroty i maile do odbiorców nieistniejących w domenie, i tą skrzynkę ustawić w nagłówku Return-Path? Jakie jest powszechnie stosowane rozwiązanie? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 18:56 |