![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat We are glad to finally unveil the Zend Framework project. We have worked hard in the past few months with our partners and the community to get to this stage. We believe the Zend Framework can already be of great use to php developers, although we still have a lot of work ahead of us. Jestem ciekaw, czy choć trochę ustandaryzuje to proces budowania aplikacji w php. W każdym razie php w końcu się doczekało swojego oficjalnego frameworka: http://framework.zend.com/download |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślałem że chodzi ci o same klasy ZF. Jeśli mówimy o wszystkich elementach typu klasy modelu itp. to faktycznie brakuje tego elementu. Ja mam taki "wynalazek" napisany samodzielnie. Zasada jest bardzo prosta. Jest klasa (singleton) Autoloader. Ma ona zmienną $arPath - która zawiera scieżki do zdefiniowanych katalogów. Wywoływana jest przez __autoload. Jeśli klasy używa się po raz pierwszy to Autoloader szuka jej w katalogach z $arPath. Wszystko następnie jest zapisywane do tablicy klasa=>sciezka i serializowane do pliku. Przy następnych uruchomieniach danej klasy dane są już brane z pliku. Jeśli zmienię lokalizacje pliku to autoloader sam usuwa plik i tworzy go od nowa. Ogólnie rozwiązanie proste i nie wnosi nic nowego do tematu, ale działa :-)
Jak sobie teraz tak myślę to faktycznie jest to trochę dziwne, że takiego komponentu nie ma... pewnie szybko się pojawi. Co do klas "obrazkowych" to ich API wygląda całkiem przyjemnie... Po prostu chyba zabrakło im trochę "finezji" ;-) No ale IMO mogły by być. PS. Co do wątku autoloadera to wątek na wiki mógłby być fajny - pamiętam jak ja napisałem pierwszego autoloadera to cieszyłem się jak dziecko, że nie muszę wszędzie pisać include ;-) Ten post edytował athabus 11.12.2006, 16:18:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 02:34 |