![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Mam procedurę, ktora zmienia mi wartosc pola POLE na 4, ale tylko dla tych rekordów, których mają aktualnie wartosc pola 3.
Teraz przy UPDATE pola wywoluje trigger (before), ktory wykonuje mi powyższą procedurę, ale tylko wowczas, gdy nowa wartosc pola to 3. Czyli defacto nie ma zapętlenia żadnego, jednak oracle nie pozwala na takie numery. Czy mozna jakos trigger wywolac by lał na to i dzialał? Bo teraz oracle tak jakby podejrzewa ze moze byc zapetlenie, gdyz wywoluje trigger, a w nim wywoluje procedure ktora znowu mi ten sam trigger wzbudza. Jednak ten trigger z procedury nie wywola zadnych zmian, gdyz nowa wartosc pola to 4 nie 3. Jak ktos zalapal oco biega i jakims cudem zna rozwiązanie to bardzo prosze o cynk. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2003 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK, skoro twierdzisz że logika jest poprawna , spróbuje podać Ci sposób aby wprowadzić ten plan w życie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/cool.gif)
Będzie trochę skrótów , ale mam nadzieje że sobie poradzisz, w razie czego postaram się pomóc. Do rzeczy : 1) Stwórz pakiet z dwoma procedurami : - dodanie do listy (np add_to_list ) - zatwierdzenie zmian ( np save ) Aby zapewnić pojedyńcze i mass update'y najlepiej zadeklarować w pakiecie tablice, która będzie zawierać pola , dzięki którym będzie można dokładnie określić rekord w tabeli. Już tłumacze - tablica ta będzie wykorzystywana do 'zapamiętania' modyfikowanych rekordów ( 'zapamiętywać' będzie pierwszy trigger 'A'), następnie na jej podstawie trigger 'B' ;-) dokona modyfkacji. 2) Stwórz trigger na tabeli
W kodzie zaimplementuj 'zapamiętywanie' np
3) Stwórz drugi trigger, tutaj już podam pełny przykład
Jak łatwo się domyśleć procedura SAVE powinna zawierać sprawdzanie warunków i update tabeli DUMMY_TABLE. Na koniec małe wyjaśnienie i ostrzeżenie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/aaevil.gif) Rozwiązując ten problem wykorzystujemy właściwość pakietów - w obrębie sesji zmienne pakietowe są wspólne , dzięki czemu jeden trigger zapamiętuje rekordy a drugi dokonuje ich modyfikacji. Jednak niesie to ze sobą pewne niebezpieczeństwo - należy pamiętać aby w odpowiednim momencie wyczyścić tabele która zapamiętuje rekordy (jeśli istnieje taka potrzeba ) - można to zrobić np w dodatkowych triggerze BEFOR UPDATE. Ten post edytował Synaps 12.12.2006, 03:11:23 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 00:58 |