![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat We are glad to finally unveil the Zend Framework project. We have worked hard in the past few months with our partners and the community to get to this stage. We believe the Zend Framework can already be of great use to php developers, although we still have a lot of work ahead of us. Jestem ciekaw, czy choć trochę ustandaryzuje to proces budowania aplikacji w php. W każdym razie php w końcu się doczekało swojego oficjalnego frameworka: http://framework.zend.com/download |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chętnie podyskutuję ;-)
Jest to pierwszy framework, który zamierzam wykorzystać - do tej pory korzystałem z pojedyńczych klas. Może dlatego podoba mi się idea ZF, że można wykorzystywać niektóre elementy. Bardzo ułatwia to naukę - można sobie po kolei dokładać do układanki kolejne klocki. Fakt faktem brakowało czegoś co będzie działoło jako 'klej' i to coś na dzień dzisiejszy trzeba sobie wypracować samemu. To co najbardziej mi się podoba w ZF to, że w zasadzei można go wykorzystać z marszu. Na początku myślałem, że trochę potrwa jego nauka, ale dzięki dokumentacji już po jednym wieczorze można sklecić prostego bloga czy forum. Wszystko jest bardzo fajnie przemyślane i w większości nawet nie trzeba zaglądać do manuala, żeby wiedzieć jakie argumenty podać. Sam manual. Cóż dziwi mnie, że ludzie go wcześniej krytykowali - pewnie po prostu miał więcej niedoróbek niż tera. Obecny manual jest na prawdę wystarczający na początek. Są w nim opisane prawie wszystkie wazniejsze elementy. Na minus jak dla mnie działają tylko drobne błędy w manualu i nie zawsze aktualna dokumentacja API (sporadyczne przypadki). W porównaniu z innymi projektami dokumentacja i tak jest na 4+ a przecież to dopiero preview jest. Minus obecnego ZF to na pewno wiele niestabilnych klas znajdujących się w inkubatorze, przez co ZF to jeszcze nie jest rozwiązanie do zastosowań produkcyjnych - przynajmniej nie do średnich projektów. Już teraz jednak czekam na wersję 0.6 która ma być wydana niedługo - użyję jej w jednym projekcie. Mam nadziję, że po refactoringu bedzie możliwy uprade ZF :-) (pewnie się na tym przejadę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 07:43 |