![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat We are glad to finally unveil the Zend Framework project. We have worked hard in the past few months with our partners and the community to get to this stage. We believe the Zend Framework can already be of great use to php developers, although we still have a lot of work ahead of us. Jestem ciekaw, czy choć trochę ustandaryzuje to proces budowania aplikacji w php. W każdym razie php w końcu się doczekało swojego oficjalnego frameworka: http://framework.zend.com/download |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkimi krokami zbliża się 0.6. Na SVNie ciągle coś się dzieje (ostatnio przenieśli kilka komponentów z ikubatora do głównej lokalizacji), a dokumentacja się rozrasta (nawet polska) i jest "w miarę" aktualna. Pojawiły się nawet komponenty, na które szczególnie czekałem [Zend_Acl, czy Zend_Registry (zintegrowany z klasą Zend)] chociaż brakuje mi Zend_Image (mam już własna klasę zbudowaną "w duchu" założeń frameworka. Było kilka propozycji wcześniej, ale czegoś im brakowało, z czym się zgadzam, i zostały odrzucone) oraz apletów.
Nadal nie widzę, tego niestety tego czegoś co by łączyło te biblioteki w całość - oczywiście, można to złożyć samemu, ale jednak >_> Patrząc na dokumentację i kody źródłowe, tym klejem może być Zend_Controller_Plugin: rejestrujesz Zend_Controller_Plugin_Acl i masz kontrolę dostępu, dalej Zend_Controller_Plugin_Session i aplikacja przestaje być bezstanowa etc. Zauważyłem także ostatnio zainteresowanie tym frameworkiem na naszym forum i mam nadzieję, że tym postem reaktywuję chociaż na chwilę dyskusję na jego temat. Pozdrawiam. edit: Pisząc o Zend_Controller_Plugin napisałem, że MOŻE będzie on klejem, jeszcze trochę brakuje do wzorca FilterChain znanego z tylu innych frameworków. Ten post edytował LBO 10.12.2006, 00:42:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 14:06 |