![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sama obsługa błędów jest dla mnie (jeśli dobrze rozumiem) jasna , problem polega na wykorzystaniu tej obsługi .
Są pliki z klasami - pliki php - pliki php wykorzystują klasy i wysyłają dane do szablonów .... Generuję wyjątek w klasie np.DBusing bo nie można się połączyć.... ale w pliku php w kolejnej lini wysyłam zapytanie i dostaję kolejny wyjątek...hm... Można dać to w blok try ale wtedy mam jeszcze większy bałagan z wyjątkami (jeśli powstała by tablica wyjątków to pierwszy pociągnął by za sobą kolejne a nie tak to być powinno ). Jak pisać obługę błędów ? Ten post edytował jastu 27.11.2006, 20:03:31 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zgadzam się z tobą. Wyjątki często służą do wychodzenia z zagnieżdżonych wywołań funkcji, gdzie nie ma odpowiednika składni break, albo jego użycie wiązało by się z dużym kłopotem. Wyjątki są rozwiązaniem wygodnym, ale zostały stworzone do sytuacji wyjątkowych... Z definicji nie służą do "wychodzenia z zagnieżdżonych wywołań funkcji". Cytat Wyjątek to sygnał o błędzie w trakcie wykonania programu. Powstaje [wyjątek] na skutek nieoczekiwanego błędu. Zbyt duże zagnieżdżenie funkcji @cicik jest może i błędem, ale programisty.../K. Barteczko/ Za B.W. Kernighan, R. Pike "Lekcja programowania": Cytat Używaj wyjątków tylko w sytuacjach wyjątkowych... Często nadużywa się wyjątków... Fakt, że nie można otworzyć pliku, trudno traktować jako coś wyjątkowego; generowanie wyjątku w takim wypadku to... uderzający przykład przerostu inżynierii w oprogramowaniu. Powinno się zarezerwować wyjątki dla naprawdę nieoczekiwanych zdarzeń, takich jak przepełnienie systemu plików czy błędy w obliczeniach zmiennopozycyjnych. Generowanie wyjątku, aby zmienić sterowanie programem, jest wygodym rozwiązaniem, ale nie zawsze koniecznym i zdecydowanie zbyt często nadużywanym (i na pewno nie stanowi alternatywy dla składni if). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 23:39 |