![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainstalowałem ostatnio najnowszego mysql'a i nie wiedzieć czemu w phpmyadminie pojawila sie nowa kolumna, we właściwościach / strukturze pola o nazwie "Metoda porównywania napisów", wszędzie o wartości "latin1_swedish_ci", nie mam pojęcia co to jest, a gdy chcę wpisać jakieś polskie znaki w phpmyadminie to zostają one zamienione na "?"
macie w ogole jakieś pojęcie jak to rozwiązać, bo ja nie! tak więc proszę o pomoc, ponieważ nie moge nic robić ze stroną ![]() wielkie dzięki -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 23.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rowniez mam problem z krzakami, wiec sie dolacze...
Zalozylem sobie ambitny plan - zrobienie strony w 3 jezykach w 95% na bazie MySQL i w UTF8. Wszystkie podstrony i caly panel administracyjny maja charset=UTF-8. Baza danych jest ustawiona na utf8_unicode_ci (moge przestawic na utf8_general_ci ale tak i tak jest lipa). Strona i baza stoja na hostingu - linux i MySQL 4.1.x Po dodaniu tekstu z polskimi znakami, na stronie wyswietlaja mi sie krzaki w czesci liter ogoniastych. Tak samo w panelu przy edycji. Probowalem deklarowac kodowanie przy zakladaniu tabel w bazie: TYPE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_general_ci; Dodalem do skryptow dwie rzeczy: na poczatku: Kod ini_set('default_charset', 'UTF-8'); i po polaczeniu z baza: Kod mysql_query('SET CHARACTER SET utf8'); Wciaz nie smiga a ja jestem w lesie. Strona ma wersje jezykowe PL, EN, DE, wszystkie jezyki sa zapisywane obok siebie w komorkach tabeli, np. Kod pl varchar(150) NOT NULL, en varchar(150) NOT NULL, de varchar(150) NOT NULL, Formularze zrobilem na takiej zasadzie, ze przed dodaniem do bazy wpisuje sie wszystkie wersje jezykowe w jednym formularzu, analogicznie jak w sklepach opartych na oscommerce. Po wielu eksperymentach, wciąż mam krzaki w części znaków. Ma ktos patent jak to ustawic zeby smigalo bezproblemowo z trzema jezykami i bez krzakow? Jaka odmiana kodowania UTF8 dla bazy (utf8_unicode_ci czy utf8_general_ci), jaki system porownan dla tabel i co dodac do skryptow php przed odczytem, dodaniem czy zmiana danych w bazie? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 21:47 |