![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Jestem uczniem technikum informatycznego. Od półtorej roku zajmuję się php i mysql. Cały czas się kształcę, znam również podstawy C++ i Javy. W związku z tym mam pytanie: który język wybrać? A może skoncentrować się na innych językach? Gdzie mam największe szanse na wysoki zarobek? A może rozwijać się równolegle? Może to wszystko głupio brzmi, ale jestem młody i chciałbym zaczerpnąć OBIEKTYWNEJ oceny starszych kolegów, specjalistów. Wiem, że z racji tego, że jest to forum o tematyce php oceny propozycje będą raczej subiektywne. Szczególnie interesują mnie ksiązki potrzebne do kształcenia. Prosiłbym również o wyznaczenie aspektów, na których powinienem sie skoncentrować w danym środowisku(np ogólnie UML, w php: ADoDB, Smarty, MVC). Jaką bazę danych dobrać (MySQL, PostgreSQL, Oracle, MSSQL)? Wiem również, że oprócz wiedzy teoretycznej potrzebne jest również doświadczenie. Może mógłbym komuś pomóc przy jakiś drobnych projektach? Może jakieś inne pomysły i propozycje? Jestem ambitnym człowiekiem i chce kiedyś cos znaczyc w swoim srodowisku. Dlatego proszę o naprawdę szczere, niezlosliwe rady. Kazdy z was w koncu kiedys zaczynal;) Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji, Krzysztof |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fuzja, a może Head First Servlets & JSP? Za książką przemawia lekki styl oraz "nowsze" wydanie. Sugeruję się tu w dużej mierze JSTL, które można by nazwać JSP "na poważnie", a które nie jest opisane w Twojej propozycji. Samo JSP jest ubogie, dopiero z JSTL staje się bardzo funkcjonalne. Warto poszperać też za JSF. Według niektórych jest to najlepsze podejście jakie można było wynaleźć dla stron. Osobiście nie mam zdania nt. JSF, ponieważ jeszcze nie używałem.
Co do darmowych IDE: J2EE: Bea Workshop for JSP (niekomercyjnie, wymagana rejestracja) Eclipse + JST (J2EE Standard Tools Project) Sun Studio Creator (niekomercyjnie, wymagana rejestracja) J2SE: Eclipse Net Beans JDeveloper (niekomercyjnie, wymagana rejestracja) Ten post edytował splatch 1.12.2006, 09:29:53 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 13:51 |