|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Opis problemu: Przechowywanie w jednej tabeli informacji o różnej strukturze, np. umowy, faktury, protokoły itd. Pomysł: W polach bazy przechowywać metadane, czyli informacje identyczne dla wszystkich informacji (tytuł, numer, date wytworzenia, właściciela itd.), a treść przechowywać w jednym polu tekstowym sformatowaną jako XML (według schematy określonego dla każdego rodzaju informacji). Pytanie: Jak utworzyć do tego formularze ADD/EDIT ? Przyszło mi do głowy żeby na podstawie schematu określonego dla przechowywania informacji generować dynamicznie formularze ADD/EDIT !?! Czy koś może już coś takiego przerabiał i może podpowiedzieć/zaprezentować jakieś rozwiązanie generowania tych formularz?, a może źle kombinuje i koś podowie jak to inaczej zrobić ?!? Ten post edytował MS Hornet 30.11.2006, 10:55:51 |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Z tego co piszesz wynika, że po pobraniu danych XML z bazy będziesz musiał przetransformować je na postać czytelną dla przeglądarki. Tu powinni wypowiedzieć się spece od takich operacji, z pewnością jest to do zrobienia i na pewno jest parę rozwiązań gotowych które takie zadanie potrafią zrealizować.
Innym sposobem trzymania takich danych może być trzymanie ich w bazie jako zserializowanego obiektu / tablicy. Pisałem na takiej zasadzie coś na kształt systemu rozbudowanych ankiet. Było wiele różnego rodzaju pytań z różnymi możliwościami odpowiedzi. Moim zadaniem było przyjęcie wypełnionej ankiety, wsadzenie jej do bazy (data dodania, informacje o wypełniającym, rodzaj ankiety, odpowiedzi) a następnie wyplucie zbiorczych wyników do XLS. Wszystko co okazało się potrzebne to klasa potrafiąca pobrane z bazy dane przebudować w zależności od ilości / jakości pytań / odpowiedzi na odpowiedni plik XLS. Podsumowując, jest to całkiem niezłe rozwiązanie, choć być może nie tak "eleganckie" jak XML ;) pozdr. |
|
|
|
MS Hornet [XML] Genrowanie formularzy 30.11.2006, 10:37:49
MS Hornet Wydaje mi się że nie jest problemem składowanie da... 30.11.2006, 22:48:07 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 27.12.2025 - 17:28 |