Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> drukowanie wielu stron, jak nie dopuścić do podzielenia bloku na strony
Kabraxis

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cel: Drukowanie faktur

Problematyka: fragment strony (zwanej dalej blokiem) nie może zostać wydrukowany w połowie na jednej stronie, a w połowie na drugiej. Nie jestem w stanie przewidzieć ilości produktów oraz miejsca jakie zajmą (nazwa może być np. na tyle długa, że zajmie dwa wiersze itp.). W związku z tym jedynym logicznym wyjściem byłoby podzielenie faktury na bloki, które w przypadku gdy nie mieszczą się już na pierwszej stronie do druku zostają przeniesione w całości na drugą, a tam pozostanie puste miejsce.

(Pisząc poniższe nie wiedziałem, że są takie problemy ze spacjami na tym forum... wyobraźcie sobie, że pomiędzy | a | są równe odstępy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) )
Zilustrowanie problemu:

strona 1
-------------
| abc |
| abc |
| abc |
| jakisele |
--------------

strona 2
-------------
| ment |
| abc |
| |
| |
--------------

Powyższa sytuacja nie może mieć miejsca, zamiast tego musi zostać to wydrukowane tak:

strona 1
-------------
| abc |
| abc |
| abc |
| |
--------------

strona 2
-------------
| jakisele |
| ment |
| abc |
| |
| |
--------------

Czy istnieje jakaś technologia, która umożliwia taki podział na bloki?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Kabraxis

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
ja bym jednak traktowal jedna fakture jak jedna strone, (nawet jesli zmiesciliby sie dwie)

Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałeś problematykę. Chodzi o to, że jedna faktura może mieć tyle produktów, że może wyjść np. na dwie strony albo i więcej. I są pewne elementy takie jak np. notki pod spodem o artykułach prawnych oraz inne, które nie mogą znaleźć się w części na jednej stronie, a w części na drugiej.

Każda faktura stanowi oddzielny pdf z niewiadomą ilością stron, nie da się przewidzieć wysokości wiersza ponieważ opis usługi może być na tyle długi, że znajdzie się w więcej niż jednym wierszu.

Jeśli ktoś to rozwiązał i może mi przedstawić swoje rozwiązania będę bardzo wdzięczny (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował Kabraxis 29.11.2006, 02:58:33
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 25.12.2025 - 23:52