![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chcialem zakodowac plik tekstowy z haslami a pozniej przy odczycie go zdekodowac. Poniewaz nie umiem oblugiwac md5() ani innych takich, a ze potrzebuje prosciutkiego kodowania (chodzi o to by na pierwszy rzut oka pomyslec ze to jest zakodowane i juz zostawic w spokoju) chcialem napisac skrypt do kod i dekod przy uzyciu preg_replace. Ale kompletnie to mi nie wychodzi, tzn powstaja caly czas jakies problemy, a to zaszyfruje dobrze i nie odszyfruje a to odwrotnie i takie rozne. na koncu dolaczam listing programu, ale jakby ktos mial jakies inne pomysly wraz z przykladami to bardzo bym chetnie wysluchal (przeczytal)
[php:1:7245c17ea0]<?php $plik=fopen("tekst.txt","r"); //$plik2=fopen("szyfr.txt","w"); $maska[0]="/1/"; $maska[1]="/2/"; $maska[2]="/3/"; $maska[3]="/4/"; $maska[4]="/5/"; $maska[5]="/6/"; $maska[6]="/7/"; $maska[7]="/8/"; $maska[8]="/9/"; $maska[9]="/a/"; $maska[10]="/b/"; $maska[11]="/c/"; $maska[12]="/d/"; $maska[13]="/e/"; $maska[14]="/f/"; $maska[15]="/g/"; $maska[16]="/h/"; $maska[17]="/i/"; $maska[18]="/j/"; $maska[19]="/k/"; $maska[20]="/l/"; $maska[21]="/m/"; $maska[22]="/n/"; $maska[23]="/o/"; $maska[24]="/p/"; $zmien[24]="a"; $zmien[23]="b"; $zmien[22]="c"; $zmien[21]="d"; $zmien[20]="e"; $zmien[19]="f"; $zmien[18]="g"; $zmien[17]="h"; $zmien[16]="i"; $zmien[15]="j"; $zmien[14]="k"; $zmien[13]="l"; $zmien[12]="m"; $zmien[11]="n"; $zmien[10]="o"; $zmien[9]="p"; $zmien[8]="q"; $zmien[7]="r"; $zmien[6]="s"; $zmien[5]="t"; $zmien[4]="u"; $zmien[3]="w"; $zmien[2]="y"; $zmien[1]="x"; $zmien[0]="z"; while(!(feof($plik))){ $dane=fgets($plik); print("$dane<br>"); $kod=preg_replace($maska,$zmien,$dane); print("$kod<br>"); //fputs($plik2, "$kod"); } //fclose($plik2); fclose($plik); ?>[/php:1:7245c17ea0] |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ja mam pytabie jeszcze odnosnie tego md5, jak zakodowac plik wiem, ale jak pozniej go zdekodowac, tzn gdzie jest klucz do tego szyfru, jak wyglada procedura odkodowania danych, bo raczej niepotzrebuje zakodowanego pliku z haslami tak ze pozniej nie moge ich odczytac
Ehh... Proszę pan jokergti żeby przeczytał dokładnie (słowo w słowo) cały wątek. A co do umieszczania zakodowanych haseł w pliku, proszę wpisać w wyszukiwarce md5 i czytać. EOT. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 12:41 |