![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Spotkałem się ostatnio z pewnym frameworkiem Flex, w głównym katalogu były dwa pliki include_all.php i include_list.php : include_all.php
include_list.php
Z tego wynika, że wszystkie pliki są na początku ładowane i to budzi we mnie zastrzeżenia. Czy pliki powinny być na początku od razu wszystkie ładowane czy dopiero wtedy gdy dany jest potrzebny ? Pozdrawiam Darektbg |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@dr_bonzo: no przecież nie wyssałem tego z palca...
Cytat Notatka: Począwszy od php 4.0.2, zachowanie instrukcji jest następujące: require() będzie zawsze próbować odczytać plik docelowy, nawet jeśli linia w której ona się znajduje nigdy nie zostanie wykonana. Instrukcja warunkowa nie wpływa na działanie require(). Jednakże, jeśli linia, w której pojawia się require() nie zostaje wykonana, zawartość pliku wczytywanego też nie zostaje wykonana. Podobnie, instrukcje pętli nie wpływają na działanie require(). Chociaż kod zawarty w pliku docelowy wciąż jest podmiotem pętli, require() działa tylko raz. Wynika z tego chyba jednoznacznie, że pliki które ładujesz przez require, require_once będą ładowane przed wykonaniem skryptu, co za tym idzie, będą ładowane bez względu na to czy są potrzebne w danym momencie czy nie są. Owszem, będzie to sprawdzanie czy plik da się załadować czy nie, a nie wykonanie kodu z dołączanego pliku, ale zawsze jest to trochę więcej działania niż robi include. pozdr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 06:07 |