![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2006 Skąd: Sucha Beskidzka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Otóz mój brat postanowił kupić sobie kompa w cenie 2500-3000 zł. Poprosił mnie bym poszukał mu jak najlepszej konfiguracji, zaznaczył tylko, że chciałby mieć dwurdzeniowy procesor. Niestety w cenie jest też monitor no i nie wiem czy wyrobi. Prosiłbym jeżeli ktoś siedzi w "cenach" żeby mi poskładał komputer z wy zej podanymi wymaganiami. Oczywiście komp powinien być szybki no i żeby części ze sobą się nie kłóciły. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Ok. A skoro już przy prockach jesteśmy - może ktoś z Was ma wyrobione i poparte jakimiś wynikami zdanie na temat aktualnego stanu Pentium kontra AMD
Dlaczego pytam? Od lat korzystam z AMD, nigdy nie narzekałem, zawsze zakup Pentiuma kojarzył mi się ze zbędnym przepłacaniem. Teraz jednak, wraz z pojawieniem się bardzo dobrych procesorów Pentium DualCore moje wewnętrzne przekonanie lekko się zachwiało. I nawet mimo tego, żę dostępne są już na rynku dobre i nie za drogie procesory AMD z 2 rdzeniami na AM2, to nadal wiele osób z przekonaniem pokazuje na Intela, podkreślając możliwości jego podkręcania (ponoć nawet o 50% i więcej) oraz całkiem przyzwoitą cenę. A że właśnie na dniach planuję zakup kolejnej maszynki, z procesorem za jakieś 700 - 800 zł - stąd pytanie na co się zdecydować naprawdę mnie męczy. Swoją drogą - myślałem o zestawie typu: procesor: AMD Atchlon 64x2 4200+AM2 = 750PLN płyta: Gigabyte GA-M57SLI-S4 AM2 = 460PLN pamięć: DDR-2 A-Data 1024/667 x 2 = 2 x 415PLN HDD: SATA2 250GB 16 MB x 2 = 2 x 300PLN (w RAID 0) Grafika - jakiś Gigabyte 256 MB = ok 250PLN (ceny tylko orientacyjne - nie wyskakiwać mi z tym, że za drogo albo coś ;) ) Co o takim zestawieniu sądzicie? Dodam tylko, że PC dla grafika, czyli liczy się duża moc obliczeniowa i dyski, karta grafiki zdecydowanie nie odgrywa znaczącej roli. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 14:56 |