![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 4 Dołączył: 15.09.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam!
rozwiazanie mojego problemu pewnie prozaiczne, aczkolwiek glowie sie nad tym juz poltorej godziny i nic ... a wiec mam sobie stronke: (panel.php?action=stopka) Kod <link rel="stylesheet" type="text/css" href="adminstyle.css"/> <script type="text/javascript"> <!-- function zmienAction(f){ f.action= f.opcja.value; } //--> </script> <? $baza = "panel.php?action=stopka&jezyk="; ?> <table width="100%"> <tr> <td align="left" height="50"> Edytujesz właśnie: <strong>Strona Główna</strong><br /> Wybrany edytowany język: <strong><? if ($_GET['jezyk']== "") { print("polski"); } else { print($_GET['jezyk']); } ?> </strong><br /><br /> <form name="zmien" action="panel.php?action=stopka&jezyk=polski" method="post" onsubmit="zmienAction(this)"> Wybierz język edycji: <select name="opcja"> <option <? if ($_GET['jezyk'] == "polski") { print("selected");}?> value="<? print($baza); ?>polski">Polski</option> <option <? if ($_GET['jezyk'] == "angielski") { print("selected");}?> value="<? print($baza); ?>angielski">Angielski</option> <option <? if ($_GET['jezyk'] == "portugalski") { print("selected");}?> value="<? print($baza); ?>portugalski">Portugalski</option> </select> <input type="submit" value="Zmień" name="send"> </form> </td> </tr> <tr> <td align="center"> dol</td> </tr> </table> </div> niektore rozwiazania prymitywnie zrobione, ale nie o to chodzi... po kliknieciu submit faktycznie zmienia mi url na wlasciwy (w zaleznosci ktory wybiore wariant jezykowy).. lecz pod $_GET['jezyk'] nie ma nic.. w sensie przy probie odczytu nic nie wychodzi... moze to przez ta godzine przestalem myslec, ale nie widze problemu ;/ prosze o pomoc (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ps. z gory mowie: szukalem i nie znalazlem problemu.. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 4 Dołączył: 15.09.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Amorph .. ano namieszalem.
1. niewazne co wpisze w bazowe "action"... wpisalem "dupamaryna" .. i tak dla niego wazne jest to co jest w "value" ... usunalem "$baza" i zostawilem tylko polski.. angielski.. portugalski .... po wyslaniu probuje wejsc odpowiednio do pliku "polski", "portugalski" etc... to nie tutaj lezy problem. wszystko teoretycznie jest dobrze. wybieram, wysylam, zmienia mi adres (na wlasciwy).. ale próbując wtedy wyciągnąć $_GET['jezyk'] nic mi nie zwraca, mimo ze w adresie jest np. ?action=stopka&jezyk=polski @bastek8989 - $_POST['jezyk'] nie zwrociloby mi nic, bo nic nie jest tym nazwane. echh... tak proste a tyle z tym problemow. jesli ktos mialby pomysl, to prosze o pomoc.. potrzebuje jedynie - metody $_GET i wyboru jezyka poprzez select... hmm dziwne.. zrobilem test Kod <? if ($_GET["action"] == "stopka") { print("test"); } else { print("blad"); }?> i wyswietla mi blad... zaczalem podejrzewac, ze to przez cos innego.. w panel.php sa linki. jeden link to wlasnie "stopka" ... klikajac na ten link uruchamia panel.php z parametrem stopka - i wtedy po prawej stronie od menu uruchamia sie strona stopka.php ... i w niej jakos nie chce uzyc niewazne na jakim parametrze metody $_GET .... moze to ma zwiazek? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 13:25 |