Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [klasy] Router i inne, .. do czego słuzą i jak zbudować
bim2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

napisałem coś przykładowego w MVC, powiem że jest super (xtrim.info) ale bardzo wolno działa. Dlatego napisze to od nowa i pożądnie. I mam problem. Do czego słuzy router. Myśle że do pobrania zmiennych z adresu i post? I np wywowłam $rt->getPost('nazwa_posta', 'int etc.'); O to chodzi? Moglibyście mi dokładnie wytłumaczyć co i jak?

I jeszcze co ma być bazą danych? Robic osobną klasę tak aby jeżeli zmienie baze to tylko jeden wpis zmieniam? Czy korzystać z PDO? Jestem początkujący w PRO ale postaram się wszystko zrozumieć.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
milus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Sorry thornag, ale z tego co napisałeś to wynika, że DAO jest czymś w rodzaju abtrakcji dla bazy danych. A tak chyba nie jest (przynajmniej mi się tak wydaje). Czy nie powinno to wyglądać w ten sposób, że dla każdej klasy obiektu biznesowego istnieje odpowiadająca mu klasa DAO, której zadaniem jest powbieranie danych z bazy, pliku tekstowego czy xml'a.
Czyli np. dla klasy NewsModel powinna istnieć klasa NewsModelDAO. Która to posiada takie metody jak getNews, getAllNews, a nie getRow czy getAll.
Przynajmniej tak mi się wydaje, że to tak powinno mniej więcej wyglądać, ale jeśli się mylę to proszę o sprostowanie...
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 20:06