![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: znad klawiatury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podczas dokumentowania projektow mam niedomiennie ten sam problem. PHPDocumentor generuje z założenia dokumentację dla klas. Kontroler klasą nie jest i co za tym idzie jest ignorowany podczas tworzenia dokumentacji. Dla mnie kontroler, jako element spinający całość, jest najlepszym miejszcem do zawarcia najobszerniejszego opisu.
Jak wy rozwiązujecie problem dokumentacji kontrolera i całości aplikacji/modułu? Czy korzystacie z innych narzędzi? Jak dla mnie PHPDocumentor jest najwygodniejszy, bo znajduje się w ZDE, którego używam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Switch jest najbeznadziejniejszym rozwiazaniem.
Juz lepiej wrzucic mapowanie nazyw akcji do pliku. np: include( $mapa_akcji[ oczysc_nazwe_akcji_z_niebezpiecznych_znakow( $_GET['akcja' ] ) ] ); (gdy dodajesz kolejna akcje to wystarczy dodac kolejny element tablicy: $mapa_akcji[ 'new_action' ] = "../sciezka/plik.php" + utworzyc plik z akcja Idac dalej: nazwapliku moze byc identyczna jak nazwa akcji include( oczysc_nazwe_akcji_z_niebezpiecznych_znakow( $_GET['akcja' ] ) ] . 'php' ); + sprawdzenie czy plik istnieje dodanie nowej akcji to tylko dodanie pliku z akcja Lub jeszcze (jak pisal marast78): kazda akcja to osobna klasa (jak w Agavi/Mojavi), lub metoda kontrolera (Symfony, RoR , ZF) dodanie nowej akcji to tylko dodanie pliku z klasa akcji, no i masz wieksze mozliwosci niz przy zwyklym includowaniu A w switchu? Musisz edytowac KOD skryptu i dodac nowe pliki. Po co to robic gdy wystarczy tylko utworzyc plik z akcja? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 13:09 |