![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 18.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
ostatnio przegladalem artykul ze strony i skrypty do niego zalaczone. niestety nie jestem jeszcze na etapie aby ten skrypt samemu rozgryzc. oto skrypt mail.php z ktorym mam problemy.
Niby sa tu komentarze i zarazem objasnienia ale za bardzo nie wiem co i gdzie wpisac azeby uruchomic skrypt. Juz pierwsza linia kodu sprawia trudnosci. Co wlasciwie powienienem tu wstawic? Jak mam to rozumieć? czy haslo ma byc umieszczone w zewnetrzna pliku? bardzo prosze o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 9 Dołączył: 14.10.2006 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok.
md5 jest to jednostronny algorytm kodowania ciądu znaków. Co to oznacza? masz słowo test. Zatem przyrównujesz je do zmiennej np.: $hash:
Następnie chcesz je zakodować zgodnie z algorytmem md5:
Wówczas nasze słowo "test" zamieniło się w "098f6bcd4621d373cade4e832627b4f6" Stosuje się takie coś np przy kodowaniu haseł. W tym programie miasz warunek:
Czyli hasło z formularza jest kodowane za pomocą md5 a następnie porównane do zmiennej $hasloZpliku. Czyli zmienna $hasloZpliku musi już mieć zakodowane hasło. Dałem ci po prostu przykład słowa i jego odcisku. Aby zrobić inne hasło to je sobie zakoduj i zapisz do tej zmiennej a w formularzy wpisz to co było przed zakodowaniem. Wówczas program powinien zadziałać. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 19:52 |