![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pytanko,Więc chciałbym poznać waszą opinie na temat j2ee i java co o niej myślicie itd ,czy zamierzacie sie uczyć tego jezyka ?
------------- ps:pytam sie dlatego ze coraz wiecej firm szuka programistow java/j2ee ------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Fuzja: Visual Basic jest najczesciej wykorzystywanym jezykiem. Przynajmniej bylo tak jeszcze kilkadziesiat miesiecy temu. Jest on bardzo prosty i wykorzystywany jest w bardzo wielu odmianach - poczawszy od samego Visual Basica, po przez, Visual Basic for Applications - i nie chodzi mi tylko o Officea - Visual Basic Scripts - chociazby do administrowania serwerem, ASP i ASP.NET.
Inna sprawa to taka, ze w wersji .NET zyskal on bardzo wiele zalet, a przytym nie stracil jednej najwazniejszej - brak koniecznosci typowania zmiennych (to dzieki temu swietnie nadaje sie do wykorzystania podczas ingerencji w COMy gdzie nie zawsze znamy wartosci zwracane). Co do samego tematu dyskusii to wg. mnie w tej dziedzinie nikt chyba nie jest w stanie powiedziec jaki jezyk stanie sie wiodacy (czy w ogole mozna mowic, ze jakis jezyk jest wiodacy?). Za czasow C, SmallTalk i inne obiektowe jezyki nagle zrobily ogromna furrore. Teraz od dluzszego czasu probuje sie rpzebic programowanie Aspektowe - chociaz to jest raczej na bazie juz istniejacych rozwiazan. Kto wie czy inzynierowie nie wpadna na inny rewelacyjny sposob programowania, zupelnie odmienny od dotychczasowych metod. Tak jak chociazby programowanie przez budowanie z klockow - wyklikiwanie aplikacji. W momencie gdy wejda komputery kwantowe (a sadze, ze moze to sie stac wczesniej niz sobie wyobrazamy) to samo podejscie do prgoramwoania bedzie musialo ulec zmianom. Ale jak to bedzie wygladalo tego raczej nikt nie wie. Dlatego raczej bym byl powsciagliwy co do oceniania obecnych jezykow i umieszczania ich jako tych, ktore "jutro" beda na topie. Ale w mojej ocenie C# i Java sa warte przyjrzenia sie, myslac o jezykach w ktorym mozna sie specjalizowac. Chociaz jezeli Sun nie zmieni swojej polityki co do Javy i jej szybkosci to kto wie... ![]() Ten post edytował Seth 17.10.2006, 19:26:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 01:27 |