Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Tablica a przesyłanie obrazków w formularzu
Alikowski

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

mam nietypowy problem z przesyłaniem plików na serwer. Przeszukałem całe forum i nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie. Chodzi mianowicie o to, że potrzebuję w swoim skrypcie generować dynamicznie formularz, który ma zmienną ilość pól przesyłania plików. Wszystko jest dobrze do momentu kiedy cokolwiek zamierzam zrobić z tak otrzymaną tablicą plików. Nie wiem jak wyciągnąć z niej dane. Powiedzmy, że zmienna $uploadfiles[jakis_indeks] zawiera plik. $_FILES[$uploadfiles[jakis_indeks],'type'] nie zwraca żadnych danych. $uploadfiles_type[jakis_indeks] to nie jest to samo jak przy zmiennej zwykłej (nie tablicowej). Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Alikowski

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Dzięki za zainteresowanie,

nie za bardzo pomogło mi to co napisałeś. Może więc naświetlę bardziej sytuację na przykładzie. Fragment formularza wyglądfa mniej więcej tak:

1. <?php
  2. //przekazujemy do budowy formularza ilosc plikow które potrzebujemy ściągnąć
  3. $i=5;
  4. //formularz przesyłania
  5. echo "<form action='obsluga.php' method=post>";
  6. echo "<input TYPE='hidden' name='akcja' value='1'>
  7. while ($i2<$i) {
  8. echo "<input type='file' name='uploadfile[$i2]' size='15'>";
  9. }
  10. echo "<input class=maly type=submit value='popraw' name=wysylaj>";
  11. echo "</form>";
  12. ?>

pytanie moje brzmi następująco:
Jak uzyskać dane z tej tablicy (np. $uploadfile[0]) aby chociaż wyświetlić jego nazwę, typ... Może mój błąd jest już w konstrukcji samego formularza i php nie jest w stanie założyć tablicy wielowymiarowej, czyli jako element tablicy dwuwymiarowej dać następną tablicę dwuwymiarową. Nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat. A może macie inne propozycje na rozwiązanie tego problemu? Przyopominam, że chodzi o dynamiczne generowanie formularza, który jest w stanie przyjąć zmienną liczbę plików.

pozdrawiam

ps. do manuala raczej zaglądam
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 08:12