![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam taki banalny problem... Mam dwie tabele w bazie. W tych tabelach są kolumny, które zawierają (prawie) takie same dane. Kolumny to: 'id' i 'kolumna'. Potrzebuję sprawdzić, czy dane z jednej tabeli zawierają się w drugiej tabeli i je wyświetlić. Np. Kod tabela1 | tabela2 --------------------- 1 aaa | 1 aaa 2 bbb | 2 bbb 3 ccc | 4 ddd | 3 ddd Wyświetlamy: aaa, bbb, ddd, ponieważ ccc nie ma w drugiej tabeli. Mam już coś takiego:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Skobi
dzięki za odpowiedź. Co oznacza 't1' w zapytaniu? Niestety nie zwraca danych ale błędu też nie... Zastosowałem Twoje rozwiązanie tak:
Nie wiem, czy dobrze opisałem problem... Może trochę uszczegółowię: W jednej tabeli w kolumnie 'kolumn' będą wpisane dane, które w tej kolumnie wystąpią tylko raz. W drugiej kolumnie dane te mogą pojawić się wielokrotnie, natomiast ja chcę je wyświetlić TYLKO RAZ. Stąd pomysł, aby porównywać dane z dwóch tabel. Może można uzyskać powyższe w inny sposób? Jeśli tak, to uprzejmie proszę o podpowiedź, bo jestem za cienki w uszach (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował mpps 11.10.2006, 11:54:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 08:35 |