![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak się ostatnio zastanawiałem, czy są nie linuxowe i nie BSD'owe darmowe (open sourcowe) Unixy? Oczywiście chodzi mi o takie na platforme intel i kompatybilne
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aby zainstalowac FreeBSDe wystarczy sciagnac image 200mb z sieci , tam sa tylko niezbedne pakiety a reszte doinstalowac. Ja zawsze robie to tak:
- sciagam najnowszy image (obecnie 5.1 - Relase) - instaluje - instaluje pakiet ktory nazywa sie cvsup - tym pakietem sciagam najnowsze zrodla systemu i portsow - upgraduje system do wersji STABLE (najnowsza wersja systemu) - kompiluje kernel - instaluje z portsow wszystkie niezbedne mi pakiety i po kilku godzinach pracy mam najnowszy system ze stabilnym softem w 99,99% secure na dana chwile ;) a pozniej co jakis czas(niektorzy robia to nawet codzienie) powtarzam wszystko od punktu sciagania najnowszyschj zrodel a poniewaz wszystko moze sie automatycznie robic w nocy to upgrade systemu to dokladnie 6 komend liczac razem z rebotem ;P Do tego ciekawym rozwiazaniem jest np zapuszczanie na noc skryptow ktore updatuja wszystkie pakiety w portsach. Wtedy wiesz ze kazdy soft ktory instalujesz jest z wczoraj ;) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.09.2025 - 20:25 |