![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam trzy pytania odnośnie wzorca MVC, byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki. 1) Co powinno znaleźć się w modelu? Rozumiem że np. wszelkie funkcje dotyczące konretnych zadań nie związanych z wyświetlaniem danych. Czyli w takim razie klasa do zarządzania użytkownikami będzie modelem? 2) Filtracja i walidacja danych wejściowych, które mają mieć jakiś określony typ, powinna się odbywać w kontrolerze czy modelu? Nie mówię tutaj o zapisie do bazy/pliku, ta filtracja jest w osobnym DAO. 3) Wielojęzyczność strony mam rozumieć powinna być w zaimplementowana gdzieś w elemencie widoku? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mimo wszystko raczej zdecyduję się na utoworzenie konretnych obiektów formularzy oraz zawarcie w nich metod sprawdzających poprawność danych. Jeden formularz dla dodawania i edycji newsa, posta etc.
Tworzenie kolejnych akcji w kontrolerze wydaje mi się problematyczne w momencie gdy jest sporo formularzy i każda zmiana w obiekcie widoku (formularz) pociąga za sobą zmiany w kontrolerze (walidacja). Sprawdzanie samym JSem jest może fajne i wygodne ale co jeżeli ktoś prześle dane $_POST używając swojego formularza a nie mojego? Pomijając fakt że PDO wyeliminuje SQL Injection, będę miał bałagan w danych (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 03:02 |