![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napisałem coś przykładowego w MVC, powiem że jest super (xtrim.info) ale bardzo wolno działa. Dlatego napisze to od nowa i pożądnie. I mam problem. Do czego słuzy router. Myśle że do pobrania zmiennych z adresu i post? I np wywowłam $rt->getPost('nazwa_posta', 'int etc.'); O to chodzi? Moglibyście mi dokładnie wytłumaczyć co i jak?
I jeszcze co ma być bazą danych? Robic osobną klasę tak aby jeżeli zmienie baze to tylko jeden wpis zmieniam? Czy korzystać z PDO? Jestem początkujący w PRO ale postaram się wszystko zrozumieć. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 504 Pomógł: 2 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja po przegryzieniu Rapide'a Prph i po powierzchownym przejsciu przez Zenda zdecydowalem sie na rozwiazanie jak we wspomnianych frameworkach.
Router to klasa ktora pobiera parametry z adresu i tworzy token dla dispatchera. Token ten zawiera w sobie nazwe kontrolera akcji i parametry. Dalej jest przekazywany do wspomnianego dispatchera ktory ustawia kontroller i uruchamia jego akcje. Akcja juz sobie sama radzi z modelami i w zaleznosci od jej wyniku ustawia szablon badz forwarduje do nastepnej akcji. Co do szablonow to jeszcze nie wpadlem na zadne dobre rozwiazanie bo najpierw chce pozadnie skonczyc framea. Poki co robie sobie plik szablonu ktory wyswietla mi widok a w tym szablonie (smarty) proste include dla header i footer. Co do PDO. Zastanow sie czy przewidujesz zmiane bazy, jesli projekt nie jest duzy i nie masz zamiaru zmieniac bazy to po co angazowac jakies wielkie silniki do tego ? Napisz sobie jakies proste i wydajne DAO ewentualnie jesli zdecydujesz zmienic baze to sobie napiszesz nowe z zachowaniem interfejsu. P.S. Na stronie raczej netykieta nie nietykieta Ten post edytował thornag 22.09.2006, 16:53:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 22:18 |