Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php][sql] Równoczesny zapis do 2-óch tabel, Jak zapisać dane do dwóch tabel jednocześnie
palixmp

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam formularz i chcę zapisać go do 2 tabel jednocześnie, jaka jest funkcja aby to uczynić jednym kliknięciem.
Dodam jeszcze że, w jednej tabeli dane zostaną "do końca świata" a w drugiej bede owe dane modyfikował, odejmował dodawał i takie tam. Obie tabele są identyczne, z wyjątkiem innych nazw oczywiście:)

Jeśli pisze:
insert into LICZBY values .....

istnieje jakies polecenie które automatycznie doda dane do dwóch identycznych tabel, tylko o innych nazwach, czy należy napisać coś 2 razy (ale w jaki sposób).

Jeśli temat już był bardzo prosze o linka, bo szukam tego dzisiał cały dzień i nic nie mogłem znaleść.

Z góry dzięki.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
nospor

Grupa: Moderatorzy

Te spinacze to tylko przyklad, czy naprawde bedziesz na kazdy jeden spinacz tworzyl nowy rekord?
NIe wiem do czego piszesz te magazynowke, ale spinace to zwykle taki material, ze leci w tysiącach. Podobnie jak grysiki do olowkow. Co inne trzymac rekordy na kasy fiskalne, ktorych kazda ma swoj idetnyfikatror, a co innego na spinacz.
Ale jesli u cibie tych produktow bedzie malo to od biedy moze zostac.

Jesli jednak spinacze chcialbys trzymac w jednym rekordzie i zapisywac tylko ich liczbe, to wystarczyla by jedna tabela. MIalaby dodatkowe pola ilosc_ogolna i ilosc_aktualna.
Ilosc_ogolna by trzymala tę liczbe co ty chiales trzymac w drugiej tabeli, a ilosc_aktualna by zawierala aktualny stan spinaczy.

Jesli widzisz tu jakąs dziure, bo czegos nie zrozumialem jak madzialac Twoj magazyn, to wal smialo, pomyslimy i nad tym (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 15:48