![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na poczatek Witam.
Pozwole sobie pozostac anonimowa osoba poniewaz tak podsatwowych pytan jak ja to chyba nikt tu jeszcze nie zadal (wiec moze byc troche wstydu). ale do rzeczy: majac zerowe doswiadczenie z php, html (troche doswiadczenia z C i C++ - podstawy; z tego co czytalem na necie html wydaje mi sie BARDZO prosty) musze napisac stronke dla jednej firmy w php i tu sie zaczyna problem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Wiedzial bym jak zaczac (tak mi sie wydaje)najprawdopodniej u siebie na kompie bo instaluje sobie easyphp 1.7 gdzie mam apache in mysql i juz mam wystarczajaco oprogramowania do napisania stronki typu "Hallo Word". ale bedac w pracy dostalem nastpujac informacje azebym mogl uzywac serwera login: xxxx password: xxxx server: xxxxxxxxxxxxxxxx location of webdir: /home/myname/public_html url of websidte: costam.costam.costam.pl/~myname protocols available: ssh sftp mam teraz nastpujace pytanie: jak mam wejsc do tego folder gdzie moge napisac plik hallo.php i sobie go wyswietlic. czy te informacje ktore mam to jest wystarczajace? nie przjmujcie sie tym pytaniem. Ze mna tak zawsze jest ze poczatek ledwo ledwo a potem juz powoli pojdzie. i prosze nie piszcie zebym sobie dal spokoj z tym (z powodu braku jakiejkolwiek wiedzy) bo nie moge!!!! z gory wielkie dzieki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2003 Skąd: Włocławek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest tak:
Żeby używać php wystarczy Ci FTP (File Transport Protocol). Jak sama nazwa wskazuje służy do przerzucania plików między komputerami. I w skrócie to wygląda tak: 1) Piszesz plik.php o zawartości:
u siebie na kompie 2) Zapisujesz plik 3) Wybierasz i instalujesz klienta FTP: http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=1&t=19 4) Odpalasz program i wpisujesz mu niezbędne dane: login, haslo, serwer Pokazuje Ci sie w okienku lista plikow. Kopiujesz jak w windowsie, przeciągasz (zależy od programu). Teraz plik znajduje się na serwerze i jak pisało wyżej - poprostu wpisujesz adres w przeglądarce i działa. SFTP to szyfrowane FTP. FTP działa na porcie 21 - SFTP może być tak (chyba głowy nie dam), że działa na innym i w kliencie FTP to sobie ustawiasz. SSH - To służy do zdalnej pracy na serwerze. Jakbyś miał Linuxa u siebie w domu mógłbyś przy dobrych wiatrach odpalić sobie zdalnie ich środowisko graficzne i pracować nie u siebie ale u Nich zdalnie na maszynie zapisując wszystkie pliki lokalnie (czyli na linuksie). SSH służy też do łączenia się do konsoli (coś w podobie jak konsola tekstowa w windows) oraz może służyć do transferu plików, lub zostać wykorzystana do zdalnej edycji (patrz protokół fish:// w KDE) ale to tylko w linuksie. A co do windows-a Fajnie jest sobie sprawić Edytor, który umie w locie edytować zdalne pliki czyli zapisywać je odraz u na serwer: PSPad, EditPlus to dwa pierwsze, które mi przychodzą do głowy i potrafią to robić. Ja na Twoim miejscu (tylko pewnie chodzi o czas więc to odpada) logował bym się na SSH i pracował u nich lokalnie przez vim-a lub w Quanta+ poprzez fish-a (to jest poprostu komfort) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 06:16 |