![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio przesiadłem się na MySQL 5. Od tego czasu zastanawiam się czy korzystać z trigerów czy tylko z procedur składowanych. Pytam między innymi dlatego, że spotkałem się z opinią, że odchodzi się od nich, właśnie na rzecz procedur.
Ja nadal widzę sporo zastosowań dla trigerów, ale nie chciałbym się pakować w rozwiązania bez przyszłości. Poradźcie! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zadaniem triggera obojetnie w jakiej bazie danych jest to samo. Podejmuje okreslona czynnosc czy to jest wywolaine innej procedury czy funkcji czy bezposrenio wywolanie kodu. MySQL strasznie szybko goni ORACLE (mozna to przeczytac odnosnie zmian jakie sa w MySQL 5.1.11 i co bedzie 5.2. Gdzies na forum MySQLa znalazlem juz info o wprowadzniu do bazy nowego jezyka.
Zastanawiam sie gdzie przeczytales cos takiego ze od triggerow sie odchodzi? Przeciez wprowadznie triggerow do DB to wielki krok do przodu. Odnosine triggerow w MySQL jest jeden problem wymagane uprawnienie "super" przynajmniej w tej wersji ktora testowalem, a z tego co mi wiadomo malo firm oferujacych ta baze danych pozwoli sobie na cos takiego. Jesli ktos ma info na ten temat prosze o wypowiedzenie sie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 20:22 |