![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak się ostatnio zastanawiałem, czy są nie linuxowe i nie BSD'owe darmowe (open sourcowe) Unixy? Oczywiście chodzi mi o takie na platforme intel i kompatybilne
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ohhh... to Ci nie działa... hehe, to kiepsko Cie zrozumiałem.
A z tymi Schemami to jest fajna sprawa. Każda baza danych jest podzielona na "podbazy", czyli schemy. Każdy użytkownika może mieć własną schemę i być jej właścicielem. Nie można natomiast korzystać ze schem innych użytkowników (o ile się mu na to nie zezwoli i oczywiście admin (admin postgresqla a nie systemu) może wszystko). Poszukaj o tym w manualu postgresqla ( CREATE SCHEMA ). Jest to dużo bardziej przejrzyste i powoduje dużo mniej bałaganu! Schemami można bardzo fajnie zarządzać przez phpPgAdmin'a i tam bardzo fajnie widać o co w tym chodzi. Jeżeli jednak chcesz dać dostęp do schem a nie do baz danych to musisz uruchamiać psql z parametrem -d i zmienić w pliku konfiguracyjym search_path z "$user,public" na "$user". |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 14:48 |