![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak się ostatnio zastanawiałem, czy są nie linuxowe i nie BSD'owe darmowe (open sourcowe) Unixy? Oczywiście chodzi mi o takie na platforme intel i kompatybilne
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Portsy we freebsd to nie jedyne dobrodzsiejstwo.
cvsup i make world jest dopiero narzedziem Mozesz upgradowac swoj system do wersji ktora jest aktualna na dana chwile i kompilowac go ze zrodel co daje kosmiczna wydajnosc. (a wersja jest aktualizowana nonstop) No i jest to rozwiazanie niezawodne maike world skaszanil mi sie tylko raz gdy "upgradnolem" freebsd 5.0 do 4.8 stable;P a robilem juz to conajmniej setke razy. W linuxie probowalem upgrejdowac system kilka razy z binarek i czesto konczylo sie to tragicznie np. konfliktami glibcow. Pozatym konfiuracje roznych programow nie sa "ulepszane" jak w systemach typu red hatowego, tutaj jezeli raz nauczysz sie jak konfiguruje sie np apacha z dystrybucji to w kazdym BSD, solarisie czy cymkolwiek innym plik konfiguracyjny bedzie wygladal identycznie bez zadnych udziwnien. Takze konfiguracje przrz rc.conf, caly sysctl i inne bajery sa bardzo userfriendly. Jezeli ktos ma czas to jest duzo stron o BSD nawet po polsku. Linki sa na : www.bsdzine.org |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 17:15 |