![]() |
![]() |
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Jako że mi się troche nudziło, a pozatym chce sobie napisać na szybko prostą strone napisałem bardzo prostego frameworka w php.
Główne zalozenia to do pisania prostych stronek blog/ksiega gosci/wyswietlanie roznych danych. Jest napisany tak zeby nie miec burdelu w kodzie i w miare ładnie to rozpisane, czyli nie mieszkac warstwy biznesowej z szablonami. Zip: http://hwao.strefaphp.net/poligon/framework.zip Source online: http://hwao.strefaphp.net/subdomains/repos...-php5/index.php <span style="font-style: italic;">Po lewej <span style="font-weight: bold;">framework-php5</span></span>... Postanowiłem pokazać, może jakiemus poczatkujacemu programiscie troche rozjasni w głowie, jak zwykłe czekam na pytania - chetnie odpowiem. Oczywiscie jak coś będe pisał to kod sie bedzie rozbudowywał, wiec bede wrzucał poprawione czesci, jezeli ktos coś dopisze to też może pokazać - chetnie dodam. Pozdrawiam Poprawiłem linki, do źródeł |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm... Odbiegając troche od tematu, bo sam piszę frameworka i zastanawiam sie nad implementację systemu szablonów. Co o tym myślisz ?
Ja myślę nad klasą abstrakcyjną View pod którą podpinam system szablonów. I jest jeszcze sprawa kompilacji jego... Jak skrypt dowie się jak go skompilować i kiedy i który szablon. Jakieś pomysły ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm... Odbiegając troche od tematu, bo sam piszę frameworka i zastanawiam sie nad implementację systemu szablonów. Co o tym myślisz ? Ja myślę nad klasą abstrakcyjną View pod którą podpinam system szablonów. I jest jeszcze sprawa kompilacji jego... Jak skrypt dowie się jak go skompilować i kiedy i który szablon. Jakieś pomysły ? Widok w MVC warto zrobic tak jak mowisz... Zwyczajnie tworzysz klase View, ktora ma odpowiednie metody. Chyba najwazniejsze, to: 1. setTemplate($sTemplate), 2. fetch(), 3. display(), 4. set($sParam, $mValue), 5. get($sParam). Wazne jest (moim zdaniem), aby widok nie dziedziczyl np. ze smarty bezposrednio. No chyba ze odpowiadaja Ci oryginalne metody takie jak display() ze smarty. Nie bylbym soba, gdybym nie powiedzial, ze czyste szablony php sa wygodne, najszybsze, a klasa obslugujaca taki szablon zajmuje kilkadziesiat linii kodu. W zasadzie ukonczylem swoj framework Rapide. Postaram sie zamiescic niebawem kod. Adrian. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 21:15 |