![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2002 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio zrobiłem sobie 2 skrypty, jeden od lokalizacji sciezki dostępu, drugi do dopisywania. Skrypty są banalne ale działają. Chodzi mi o to. Cze to jest błąd php że pozwala dostać sie do innego konta nawiąc się na katalogach serwera (nie chodzi mi o adresy np. www.aaa.boo.pl tylko). A dokładniej przejście z katalogu głównego jakim jest www.aaa.boo.pl do katalogu w którym to konto wisi, a nawet do wyrzeszego. i tak mozna dostac sie do czyjegos konta. A jak wiadomo jak sciezka ma taki format czyli bez htto:// czy ftp:// mozna działac na plikach które mają atrybuty. Więc czy to jest błąd albo dziura w php czy tylko słabe zabezpieczenie serwera ? Powiem tylko że boo wybrałem dla przykładu. Inne też tak się da obejść...
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie ma sprawby. Zrobił bym to gdybym był adminem na BOO albo na Of.pl. Ale nie jestem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Ale te "dziurki są fajne". Nayczyłem się nimi bawić, sama scieżka dostępu w HTML nie działa, bo on jest ograniczony do zakresu danego adresu, ale jak się domyślam to php łazi po serwi nie po danym koncie. więc wpisuje sobie fopen("jakiś katalog/jakiśkatalog/plik.txt","w"); ... i se dopisuje bez zadnych haseł czy takich tam pierduł. tylko musze mieć na pliku uprawnienia. I tu są problemy. Zadko się zdaza plik z odpowiednim chmodem. Moge zmienić uprawnienia przez chmod() ale ta funkcja nie chce działać nawet jak chce zmienić uprawnienia u siebie. To daje jeszcze jednego myka. Mozna zrobić skrypt do wrzucania plików na serwa ale próbowałem, sprawdzałem nawet te skrypty co podawaliście na forum i zaden nie dziła. A jak bym miał taki, działający, skrypt to bym se napisał skrypt-konia, wrzucił go drajerobi na serwer i wykasował mu pliki (jest chyba opcja do kasowania plików) ... To by było na tyle. (sory za błędy) nie oczekuj pomocy ode mnie bo jej nie dostaniesz po takim poscie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/angrysmiley.gif) Zanim cos zniszczysz naucz sie tworzyc! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 22:09 |